Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

04/06/10 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:38

Wordt Argentinië wereldkampioen?

Dat Argentinië de beste spelers heeft, staat buiten kijf. En ook de zotste coach, een belangrijke troef in het hedendaagse voetbal.

Het is natuurlijk wachten tot de officiële voorspelling van Aad de Mos, maar in afwachting dat hij de Argentijnen tot topfavoriet uitroept, maken wij nu al voorbehoud. Dat Argentinië de beste spelers heeft, staat buiten kijf. En ook de zotste coach, een belangrijke troef in het hedendaagse voetbal. Maar men kent het cliché: met elf Maradona's word je geen wereldkampioen, laat staan met twaalf.

Een ander cliché zegt dat een goede voorbereiding een slecht voorteken is. Beter verliest men tegen de plaatselijke amateurvereniging dan dat men een gereputeerde tegenstander in de pan hakt. Dient tot niets, krachtenverspilling. Op basis van deze wijsheid maakt Portugal de beste kans op de wereldtitel na het moeizame 0-0-gelijkspel tegen... de Kaapverdische Eilanden. En Portugal speelde op zijn sterkst, mét Cristiano Ronaldo.

Na zo een stunt kan alleen de finale volgen. Maar vooraleer u nu naar de bookmaker rent, stipt u toch beter eerst woensdag 21 juni in uw agenda aan. Het begin van de zomer. Daarnaast de dag waarop de Portugezen tegen Noord-Korea uitkomen. En we weten allemaal, mogen wij toch hopen, wat is gebeurd op 23 juli 1966 in Goodison Park, Liverpool. Ook toen stonden beide landen tegenover elkaar. En was het na 25 minuten 0-3 voor Noord-Korea.

Eusebio heeft er nadien vier moeten binnenschieten, en José Augusto een vijfde, om alsnog met 5-3 te kunnen winnen. Pas op: dat was al in de kwartfinale, want de Noord-Koreanen hadden in de groepsfase Italië en Chili achter zich gelaten. Wonnen met 1-0 tegen de Italianen! En die traden aan met kleppers als Giacinto Facchetti, Sandro Mazzola en Gianni Rivera. Dat was dus niet Janneke, en nog minder Mieke.

Twee van de Eusebiogoals waren trouwens penalty's die nogal licht gefloten waren door de Israëlische scheidsrechter Menachem Ashkenazi. De wereld mocht in 1966 van geluk spreken dat de Noord-Koreanen nog niet zo lichtgeraakt waren als vandaag. Mocht hetzelfde zich voordoen op 21 juni eerstkomend, dan valt dezelfde avond een atoombom op Tel Aviv.

Als Portugal de klip Noord-Korea omzeilt, haalt het de laatste vier. Zegt uw Scout, die hoopt dat Aad de Mos het tegendeel beweert. Aad is ook bij Sparta alweer opgestapt, nadat hij een paar weken eerder al de deur van het Griekse FC Kavala boos achter zich had dicht getrokken. Kan zich nu ten volle toeleggen op zijn tweede glansrol: naast die van Meneer Opzegvergoeding die van Madame Soleil.

Koen Meulenaere

Onze partners