Zoekgeraakte satelliet met vrijende gekko's opnieuw terecht

28/07/14 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

Rusland heeft het contact hersteld met een verloren gewaande satelliet die een aantal belangrijke biologische experimenten bevat, waaronder eentje waarin wordt onderzocht hoe gekko's seks hebben in een toestand van gewichtloosheid.

Zoekgeraakte satelliet met vrijende gekko's opnieuw terecht

© iStock

Volgens het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos stellen de intussen teruggevonden gekko's het goed. Even werd gevreesd voor hun leven nadat enkele dagen geleden om een nog onbekende reden het contact tussen de satelliet en de Aarde verbroken werd. Mogelijk is de oorzaak daarvan de inslag van ruimtepuin of een panne.

De twee maanden durende Foton-M4-missie werd op 19 juli gelanceerd om de gevolgen van een gebrek aan zwaartekracht te onderzoeken op gekko's, fruitvliegjes en microben. Een mannelijke gekko werd samen met vier vrouwelijke gekko's in een doos met een webcam geplaatst om te zien hoe de hagedissen met elkaar paren en wat het effect van de gewichtloosheid op hun lichaam en seksueel gedrag is. In hun habitat bevindt zich een ventilatiesysteem en voedsel voor twee maanden.

De video en de eitjes van de gekko's zullen worden geanalyseerd na de terugkeer van de satelliet in september. De broedtijd van gekko's bedraagt 40 dagen, wat wil zeggen dat de babygekko's in de ruimte, in een toestand van gewichtloosheid, zullen worden geboren. Wellicht kijkt u voortaan helemaal anders naar de hemel. (TE)

Lees meer over:

Onze partners