Wetenschappers willen planetoïden uit koers schieten

26/02/13 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

Wetenschappers van de Johns Hopkins-universiteit in de Verenigde Staten hebben een ambitieus trans-Atlantisch project opgestart: ze willen de koers van planetoïden veranderen door er ruimtetuigen op af te vuren.

Wetenschappers willen planetoïden uit koers schieten

© Reuters

Het AIDA-project (Astroid Impact and Deflection Assessment) zou volgens The Washington Post voor de eerste keer toegepast op de dubbelplanetoïde Didymos, wanneer die relatief dicht langs de aarde scheert. Er wordt dan een ruimtetuig op de planetoïde afgestuurd om die uit koers te schieten.

DART Teamleider Andy Cheng wil een van oorsprong Europees plan opnieuw leven inblazen. Hij ontwikkelde een reeks goedkopere tests om een botsing met een planetoïde uit te lokken. Het vernieuwde AIDA-project krijgt de uitdrukkelijke steun van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en hun Europese collega's van de ESA.

Als het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zal de NASA het team van Cheng financieel steunen. De organisatie zou ook helpen met de lancering van het DART-projectiel (Double Astroid Redirection Test), dat op het hemellichaam zou worden afgevuurd. Samen met DART zou gelijktijdig een ruimtesonde worden gelanceerd die de gevolgen en de impact van de botsing in kaart zou brengen.

Rusland De missie zou plaatsvinden in 2022 omdat Didymos zich dan op 'slechts' elf miljoen kilometer van de aarde bevindt. Op 15 februari richtte een meteorietinslag grote schade aan in Rusland. In totaal raakten in zes steden 1200 mensen gewond en 3000 huizen beschadigd. Het was honderd jaar geleden dat een hemellichaam nog zoveel schade veroorzaakte. (IVD)

Onze partners