Voetbal doet leven

28/06/10 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

Het merendeel van de deelnemers aan de Homeless Worldcup slaagde erin zijn leven terug in handen te nemen.

Voetbal doet leven

© Epa

Om de vier jaar brengt het WK mensen op wereldniveau samen en wekt de sport ongeziene gevoelens van betrokkenheid en euforie op. "Voetbal kan sociaal activeren", oppert Griet Malfroid, master agogische wetenschappen aan de VUB.

De Belgische deelnemers van de Homeless Worldcup, het straatvoetbaltoernooi voor daklozen en druggebruikers, werden voor haar scriptie aan een gedetailleerd onderzoek onderworpen.

Het toernooi wil de kwetsbare daklozen en druggebruikers stimuleren om hun leven terug in handen te nemen en slaagt hier volgens de initiatiefnemende organisatie ook in 73 procent van de gevallen in.

Aan de hand van een casestudy van een harde kern druggebruikers in Antwerpen-Noord, die als onderdeel van een activeringsproject in 2008 deelnamen aan de Worldcup in Australië, wil Malfroid deze cijfers ook wetenschappelijk onderbouwen. Eerder onderzoek toont aan dat beweging zelfredzaamheid bevordert, de persoonlijke grenzen leert kennen, de sociale vaardigheden oefent en hierdoor ook het persoonlijke netwerk verbreedt.

Uit de resultaten blijkt inderdaad dat deelnemers aan de Homeless Worldcup beter konden omgaan met agressie, gemakkelijker sociale contacten legden en een groter doorzettingsvermogen toonden.

Ook op gebied van huisvestiging, verslaving en werk gingen de spelers er op vooruit. Maar de manier waarop een sportproject georganiseerd en begeleid wordt is een belangrijke succesfactor en sportcompetitie kan ook mensen uitsluiten. Zo kregen vier spelers, die op de Belgian Homeless Cup de selectie voor de Worldcup haalden, door hun strafrechterlijk verleden geen visum om naar Australië te reizen. "Theoretische onderbouw voor sport als activeringsmiddel is nodig", concludeert Malfroid.

Dit jaar is de Antwerpse ploeg opnieuw op weg om geplaatst te worden voor de Homeless Worldcup 2010 in Brazilië.

Griet Malfroid nam in 2009 deel aan de Vlaamse Scriptieprijs. De scriptie kwam tot stand dankzij Wetenschapswinkel Brussel. Lees het volledige onderzoek op www.scriptieprijs.be. Ook jouw scriptie is goud waard! Schrijf je in en win 2500 euro.

Lees meer over:

Onze partners