Uw aantal vrienden is beperkt

09/01/14 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:39

Elke nieuwe goede vriend die we maken, neemt de plaats in van een oude vriend. Mensen kunnen namelijk maar een beperkt aantal intieme banden onderhouden. Dat blijkt uit een onderzoek naar sociale relaties.

Uw aantal vrienden is beperkt

© Getty Images/Ingram Publishing

Dankzij de sociale media was het nooit zo makkelijk om met veel mensen contact te onderhouden als vandaag. Toch zorgen onze virtuele netwerken er niet voor dat we in het echte leven meer goede vrienden hebben dan voorheen. Het aantal goede vrienden dat we kunnen koesteren, is immers beperkt. Dat zeggen onderzoekers in een internationale studie van onder meer de Britse universiteit van Oxford, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Eén in, één uit

De onderzoekers controleerden 18 maanden lang het telefoonverkeer van 24 jongeren die de overstap maakten naar de universiteit of de arbeidsmarkt. Tijdens die periode werd een rangschikking gemaakt van het sociale netwerk. De mensen met wie de jongeren de nauwste banden hadden, verschenen bovenaan de lijst.

Het telefoonverkeer en de rangschikking kwamen duidelijk overeen. Veruit de meeste telefoontjes gingen naar de kleine groep die de rangschikking aanvoerde. Wanneer de jongeren nieuwe banden smeedden, bleef het aantal telefoontjes echter hetzelfde. Het was dus niet zo dat het telefoonverkeer uitbreidde bij de komst van nieuwe vrienden. De tijd die de jongeren aan de nieuwe vrienden besteedden, ging ten koste van de aandacht voor oude vrienden.

Hersenen kunnen niet meer aan

Uit deze observaties concluderen de onderzoekers dat we maar in staat zijn om een beperkt aantal mensen in onze intieme kring op te nemen. "Dat komt waarschijnlijk door een combinatie van te weinig tijd en de grote cognitieve emotionele inspanning die nodig is om nauwe relaties te onderhouden", aldus onderzoeker Robin Dunbar.

Ieder individu heeft volgens de studie een vast sociaal vermogen. Meer efficiënte vormen van communicatie, zoals sociale media en telefoons, kunnen daar niets aan veranderen. (LR)

Lees meer over:

Onze partners