"Uitstel kinderwens kost maatschappij miljoenen"

17/08/10 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Vrouwen hebben steds meer medische hulp nodig, naarmate ze later aan een eerste kind willen beginnen.

"Uitstel kinderwens kost maatschappij miljoenen"

Het uitstellen van de kinderwens kost de maatschappij drie tot vijf miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit een becijfering die ivf-arts Aisha de Graaff van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) naar buiten bracht.

De Graaff, die haar berekeningen binnenkort publiceert in het Amerikaanse vakblad Fertility and Sterility, heeft uitgerekend hoeveel het uitstellen van de kinderwens kost. Nederlandse vrouwen beginnen steeds later aan kinderen. Gemiddeld zijn zij nu bijna 30 jaar; velen zijn ouder dan 35. Het was al bekend dat oudere vrouwen vaker een beroep moeten doen op vruchtbaarheidsbehandelingen.

Vruchtbaarheid

De vruchtbaarheid van een vrouw neemt na haar 35e sterk af. Het duurt langer om in verwachting te raken en als dat lukt, is de kans op een miskraam aanzienlijk groter. Ook blijken oudere vrouwen, die niet vanzelf in verwachting raken, meer behoefte te hebben aan fertiliteitsbehandelingen.

Het percentage vrouwen ouder dan 35 jaar dat voor het eerst een ivf-kliniek bezoekt, is toegenomen van 8 procent in 1985 naar 31% in 2008. De kans dat een vrouw medische hulp nodig heeft, is bij 35 jaar 2,5 keer groter dan op een leeftijd van 25. Als een aanstaande moeder 40 is, is die kans zelfs 6,5 keer groter.

Bij de extra kosten die De Graaff berekende, zijn de kosten van complicaties bij een zwangerschap op oudere leeftijd nog niet meegenomen.

Lees meer over:

Onze partners