Sterren vertonen vampiergedrag

25/03/10 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

De kosmische vampieren zuigen vooral waterstof naar zich toe.

De kosmische vampieren zuigen vooral waterstof naar zich toe.

Een soort van vampirisme heerst in de ruimte. Een kleine ster parasiteert op een grotere compagnon en zuigt daarbij vooral waterstof naar zich toe - als het bloed in de klassieke mensenhorrorverhalen. Dat werkt als een energieboost voor de kosmische vampier.

Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in het topvakblad Nature, op basis van waarnemingen van sterren in een zogenaamde globulaire cluster (Messier 30 geheten). In zo'n cluster zijn de meeste sterren héél oud, tot 13 miljard jaar. Maar sommige sterren hebben een veel jonger uitzicht, alsof een paar tieners in een bejaardentehuis terecht zijn gekomen.

Kosmische facelift
Dat komt omdat bepaalde catastrofes in een sterrenbestaan tot een verjonging kunnen leiden. Nu wordt dat als een regressie geïnterpreteerd, als een ster die een nieuwe dynamiek krijgt als reactie op een belastende gebeurtenis. Het betreft onder meer zware botsingen met andere hemellichamen, waardoor de buitenkant van een ster gehavend wordt, maar die ook een vorm van vernieuwing in de hand werkt.

Bij een botsing met bijvoorbeeld een grote komeet zou de motor van een ster een nieuwe impuls krijgen, harder beginnen te stoken en dus weer jonger worden. In vele gevallen wordt het kleinere lichaam bij zo'n botsing door het grotere opgeslokt.

Dirk Draulans

Lees meer over:

Onze partners