Rusland gaat nu ook de maan annexeren

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De territoriale ambities van Rusland zijn groot. Het land lijkt niet alleen delen van Oekraïne te willen innemen, maar heeft nu ook zijn zinnen gezet op de maan.

De Russische vicepremier Dmitry Rogozin maakte in de staatskrant Rossiiskaya Gazeta de Russische plannen bekend om aan de hand van een permanente maanbasis de maan te koloniseren. Hij deed dat naar aanleiding van ‘Kosmonautendag’ op 12 april, de dag waarop de Rus Yuri Gagarin in 1961 als eerste mens ooit naar de ruimte ging.

Rogozin ziet het alvast groots: zo wil hij in de toekomst een missie naar Mars en andere ‘ruimteobjecten’. ‘Vluchten naar Mars en asteroïden zijn volgens ons niet in strijd met de exploratie van de maan, maar impliceren juist in veel opzichten dit proces.’ De vicepremier die verantwoordelijk is voor de Russische ruimte- en defensiesector, spreekt van een ‘kolonisatie van de maan en de omgeving rond de maan’.

Rogozin schrijft dat de maan geen tussenstop is, maar een afzonderlijk doel. ‘Het is niet logisch om zo’n 10 tot 20 vluchten naar de maan te maken en dan alles op te doeken en naar Mars of andere asteroïden te vliegen.’

Momenteel heeft Rusland plannen voor drie maanmissies tegen het einde van het decennium: twee naar het maanoppervlak en één in een baan rond de maan. De eerste missie, die de zuidpool van de maan gaat onderzoeken, staat gepland voor 2016. De volgende twee zullen in 2018 en 2019 worden uitgevoerd.

Conflict met Nasa

Tegen 2040 wil Rusland uiteindelijk een maanbasis op de maan uitbouwen voor langere missies naar de natuurlijke satelliet van de aarde. Volgens Rogozin is de maan de enige realistische bron voor water, mineralen en andere grondstoffen voor toekomstige ruimtemissie. Het maanlaboratorium zal bovendien kunnen worden gebruikt voor het testen van nieuwe ruimtetechnologieën.

Dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa onlangs de samenwerking met Rusland opzegde naar aanleiding van de crisis in Oekraïne is voor Rogozin geen probleem. De beslissing kan juist bijdragen tot een sterkere Russische ruimte-industrie. Het dwingt Rusland om ‘een strategie van Russische bemande ruimtevluchten te ontwikkelen onafhankelijk van onbetrouwbare internationale partners’.

‘We mogen niet bang zijn om te dromen, om de lat zo hoog mogelijk te leggen voor onze toekomstige ontwikkeling. Rusland heeft alles wat het nodig heeft voor een nieuwe doorbraak op het vlak van ruimteonderzoek’, besluit de Russische vicepremier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content