Puberteit bij meisjes begint steeds vroeger

11/08/10 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

Volgens experts is de steeds vroeger intredende puberteit te wijten aan overgewicht bij kinderen en de blootstelling aan chemicaliën.

Puberteit bij meisjes begint steeds vroeger

Uit een nieuwe studie blijkt dat jonge meisjes steeds vroeger beginnen te puberen. Tussen 2004 en 2006 ontwikkelden twee keer zoveel blanke meisjes op 7-jarige leeftijd borsten in vergelijking met 1997. Het percentage zwarte meisjes dat de eerste tekenen van puberteit vertoonde, bleef in die periode gelijk.

Vroege puberteit is op medisch gebied niet zo'n goede zaak. Het lichaam van het meisje maakt meer oestrogeen aan en wordt langer aan het hormoon blootgesteld wat het risico op borstkanker vergroot. Het is uiteraard nog te vroeg om te concluderen dat er bij de huidige generatie jonge meisjes, die de eerste is die deze vroege tekenen van puberteit vertoont, op volwassen leeftijd meer kanker zal voorkomen.

Deze studie, die in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics werd gepubliceerd, kan bijdragen tot het leggen van de basis om in de toekomst een antwoord op deze vraag te formuleren.

Hoe vroeg kan puberteit beginnen?

Het onderzoek blijft de meisjes de komende vijf jaar volgen. Op die manier willen de wetenschappers de oorzaken van de steeds vroeger intredende puberteit achterhalen. Volgens hoofdonderzoekers Frank Biro van de Cincinnati Children's Hospital is de voornaamste reden overgewicht en obesitas bij kinderen. Het hormoon oestrogeen wordt immers ook in vetweefsel aangemaakt. Ook de blootstelling aan chemicaliën speelt mogelijk een rol.

Tegelijkertijd biedt het onderzoek mogelijk een antwoord op een andere belangrijke vraag: hoe vroeg kan puberteit beginnen? Het feit dat de intrede van de puberteit bij zwarte meisjes het voorbije decennium niet is veranderd, kan erop wijzen dat zij simpelweg de minimum biologische leeftijd hebben bereikt waarop de seksuele ontwikkeling kan intreden. Wellicht heeft de blanke populatie deze minimumleeftijd nog niet bereikt.

Lees meer over:

Onze partners