Ozonlaag tegen 2048 hersteld

20/09/10 om 13:18 - Bijgewerkt om 13:18

De ozonlaag is niet langer aan het krimpen en zal tegen het midden van deze eeuw volledig terug zijn, bevestigen VN-wetenschappers.

Ozonlaag tegen 2048 hersteld

Volgens een nieuw rapport van de World Meteorological Organization krimpt de ozonlaag niet langer dankzij het verminderd gebruik van bijna 100 chemicaliën die in het verleden in bijvoorbeeld koelkasten en spuitbussen voorkwamen. Het zijn deze stoffen, waartoe ook de broeikasgassen behoren, die ook verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming.

Aan het rapport, dat werd voorgesteld op de internationale Dag voor de Bescherming van de Ozonlaag, werkten 300 wetenschappers. Het is de eerste update van de toestand van de ozonlaag sinds vier jaar.

Huidkanker

Nog volgens het rapport hebben internationale inspanningen om de ozonlaag te beschermen miljoenen gevallen van huidkanker kunnen voorkomen. Indien er niet was ingegrepen om de schadelijke stoffen te beperken zouden er tot 20 miljoen meer gevallen van huidkanker en 130 miljoen gevallen van cataract zijn geweest.

De aanwezigheid van ozon in de stratosfeer is van belang omdat het een bepaalde hoeveelheid van de gevaarlijk ultraviolette straling van de zon absorbeert.

Tegen 2048 zou de ozonlaag buiten de poolgebieden opnieuw het niveau van voor de jaren 80 moeten bereiken. Het ozongat boven Antarctica zou pas tegen 2073 hersteld zijn.

Lees meer over:

Onze partners