"Orkaanseizoen wordt erger dan in 2005"

27/05/10 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

Eind augustus is het vijf jaar geleden dat de verwoestende orkaan Katrina in het Amerikaanse New Orleans een spoor van vernieling achterliet. Maar in plaats van terug te blikken, zouden we beter in de toekomst kijken, beweren Amerikaanse wetenschappers. 2010 zou volgens hen wel eens een kopie kunnen zijn van 2005, of zelfs erger.

"Orkaanseizoen wordt erger dan in 2005"

© Reuters

Nochtans voorspelden experts onlangs nog dat dit jaar een gemiddeld orkaanjaar zou worden. Normaal vinden er zes orkanen per jaar plaats boven het Atlantische gebied, vorig jaar waren dat er amper drie.

Ondertussen is dat aantal al aangepast en zou zeven of acht orkanen een realistischer aantal zijn volgens onderzoekers aan universiteiten en weerstations.

Volgens Greg Holland van het 'National Center for Atmospheric Research' in Colorado in de VS, zijn er dit jaar veel gelijkenissen met 2005. "Het grote verschil is dat het er nu een pak erger uitziet dan toen."

Dat zou onder andere te maken hebben met de temperatuur van het oceaanwater. Hier is de grootste stijging in vijftig jaar op te meten, bijna één graad Celsius. Op zich is dat geen probleem, ware het niet dat het bekende natuurverschijnsel, El Niño, ook aan het veranderen is. El Niño zorgt ervoor dat wind op verschillende hoogtes en met verschillende krachten de orkanen doorbreken nog voor ze gevormd kunnen worden. Nu is er dit jaar bijna geen sprake van die verschillende winden, zodat orkanen krachtiger kunnen worden. Dat gebrek is natuurlijk geen garantie op orkanen, maar de kans is toch groter.

Een precieze wetenschap is het niet. "We weten niet precies hoeveel stormen er zullen zijn en waar die precies zullen toeslaan, maar toch moeten we waakzaam blijven", zegt Holland.

Lees meer over:

Onze partners