Ook Great Barrier Reef bedreigd door overstromingen

05/01/11 om 09:49 - Bijgewerkt om 09:49

De enorme overstromingen die Queensland, in het noordoosten van Australië, treffen, breiden zich nog uit. Ook het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt nu bedreigd.

Ook Great Barrier Reef bedreigd door overstromingen

© Reuters

Door het vuil en de pesticiden die door het afvalwater worden meegevoerd en worden verspreid in de zee, raakt het fragiele evenwicht van het unieke ecosysteem van het Great Barrier Reef verstoord.

Het Great Barrier Reef is Unesco-werelderfgoed en is een belangrijke toeristische attractie in Australië.

De overstromingen breiden zich intussen nog uit. Het aantal gemeenten dat rechtstreeks wordt getroffen, is gestegen van 22 naar 40.

Volgens het Australische Meteorologische Bureau zal het niveau van de rivier Fitzroy die door de zwaar getroffen stad Rockhampton loopt, stijgen naar een piek van 9,4 meter. Op korte termijn zal het niveau van de rivier ook niet veel dalen. Daar komt nog bij dat er in het zuiden van Queensland risico is op hevige onweders, waardoor het water weer bruusk kan stijgen.

De overstromingen treffen meer dan 200.000 mensen en strekken zich uit over een gebied dat zo groot is als Frankrijk en Duitsland samen.

Lees meer over:

Onze partners