Olielek: BP worstelt met stalen koepel

10/05/10 om 11:09 - Bijgewerkt om 11:09

Het vasthechten van de stalen koepel aan de bodem boven het olielek in de Golf van Mexico is niet verlopen zoals gehoopt.

Olielek: BP worstelt met stalen koepel

© Reuters

Het vasthechten van de stalen koepel aan de bodem boven het olielek in de Golf van Mexico blijkt niet te zijn verlopen zoals gehoopt. De operatie op 1.500 meter onder de zeespiegel werd voor twee dagen onderbroken.

Aan de binnenzijde van de koepel vormden zich kristallen uit de interactie van olie en water. "Ik wil op dit moment echter nog niet van een mislukking spreken", aldus de verantwoordelijke van BP.

De bevestiging van de 100 ton stalen koepel werd beschouwd als een beslissende fase bij het dichten van het olielek. De koepel zou zo'n 85 procent van de olie kunnen opvangen en dan vervolgens naar een schip overpompen.

Het lek veroorzaakt één van de grootste milieurampen ooit in de VS. Sinds de explosie van het BP-olieboorplatform op 20 april, waarbij elf arbeiders om het leven kwamen, lekken per dag zo'n 5.000 olievaten in zee.

Aan land

De olie heeft ondertussen het land bereikt. Een dunne oranjekleurige film olie spoelde aan op het strand van een onbewoond eiland op ongeveer 45 kilometer voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana.

Volgens een woordvoerster van de kustwacht werd in de buurt van het eiland ook "zware olie" ontdekt.

Lees meer over:

Onze partners