NASA promoot reizen naar Tweeling-Aardes, waar het gras altijd… roder is

Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De NASA viert de opwindende ontdekking van nieuwe mogelijke Tweeling-Aardes buiten ons zonnestelsel met een bijzondere campagne.

Vergeet uw zonnecrème niet wanneer u uw koffers pakt voor een vakantie naar Kepler 16-b. De planeet heeft immers twee zonnen. Althans, dat zou de boodschap kunnen zijn van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die dermate in de wolken is met de recente ontdekking van mogelijke bewoonbare exoplaneten door de Kepler-ruimtetelescoop, dat ze posters in retrostijl liet maken die doen denken aan reisaffiches uit de jaren 20, 30 en 40.

NASA promoot reizen naar Tweeling-Aardes, waar het gras altijd... roder is
© Nasa

De poster van Kepler 16-b toont een persoon in een ruimtepak met een dubbele schaduw dankzij de twee zonnen. ‘Geniet op Kepler 16-b’, zo staat op de affiche te lezen. ‘Het land van de twee zonnen… waar uw schaduw altijd gezelschap heeft.’ Het is echter niet duidelijk of de planeet een stenen ondergrond heeft zoals afgebeeld. Het kan ook een gasreus zijn zoals Saturnus met ijskoude temperaturen waar men wellicht niet snel op vakantie zou willen gaan.

NASA promoot reizen naar Tweeling-Aardes, waar het gras altijd... roder is
© Nasa

Een tweede poster toont een astronaut in vrije val om de zwaartekracht op HD 40307g te ervaren. Een derde affiche beeldt tot slot Kepler-186f af met een tafereel van rode bomen achter een wit hek. Die planeet wordt weleens omschreven als de ‘neef van de Aarde’ omdat ze een gelijkaardige omvang als de Aarde heeft. Omdat ze rond een koelere, rodere zon draait, wordt aangenomen dat eventuele plantengroei een andere kleur zou vertonen dan bij ons. Vandaar de slogan: “Kepler-186f, waar het gras altijd roder is aan de overkant.’

Sinds zijn lancering in 2009 heeft Kepler al meer dan 1.000 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Acht daarvan situeren zich in een bewoonbare zone en zijn tegelijkertijd gelijkaardig in omvang als de Aarde.

De posters kunnen gratis worden gedownload via de website van de Jet Propulsion Laboratory van het California Institute of Technology.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content