Mensen doen de helft van een erfenis op

07/05/12 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:33

Veel mensen zien een erfenis als een extraatje waar ze even van mogen genieten.

Mensen doen de helft van een erfenis op

Wetenschappers bestudeerden wat mensen doen met een onverwachte erfenis. Voor de duidelijkheid: het betrof een Amerikaanse studie, van Amerikaanse burgers, en die hebben minder een traditie om te sparen dan wij.

De resultaten in de Journal of Family and Economic Issues tonen aan dat mensen ongeveer de helft van een erfenis opzij zetten voor later. De rest wordt bijna meteen opgesoupeerd of belegd - dikwijls zonder veel na te denken, als een spel bijna, want een substantieel deel van die beleggingen blijkt niet echt rendabel te zijn. Over het algemeen waren de erfenissen trouwens niet zo groot: gemiddeld een klein jaarloon.

Er is discussie over de vraag of het onmiddellijk gebruiken van een deel van de erfenis goed of slecht is voor een gezin. Veel mensen blijken het als een extraatje te zien waar ze minstens even van mogen genieten. Terwijl anderen vinden dat ze het beter verstandiger aan zouden wenden om later, in eventuele moeilijke tijden, aan te spreken.

Gelukkig is de gemiddelde mens geen hyperrationeel wezen. Als je al niet zou mogen genieten van een gelukstreffer... (DD)

Lees meer over:

Onze partners