Ideeën voor de toekomst

01/09/10 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Het internationale ideeënforum TED komt deze week voor het eerst echt naar ons land.

Ideeën voor de toekomst

© Reporters

'De wereld wordt gemaakt door mensen met ideeën.' Dat is het devies van TED, een Amerikaans forum voor denkers en doeners met een visie.

Op verzoek van de Amerikaanse bedenkers organiseert een team onafhankelijke Vlaamse vrijwilligers nu ook een Belgische variant, op zondag 5 september in Antwerpen. De marmeren zaal van de zoo wordt dan het toneel voor achttien visionaire sprekers.

'Ze komen uit diverse sectoren,' zegt Jan Rauter van TedxFlanders, 'maar ze hebben stuk voor stuk ideeën die het waard zijn om verspreid te worden, ze leven voor hun passie en ze kunnen het nog goed brengen ook.'

Onder hen onder meer klimaatambassadeur en Al Gore-adept Serge de Gheldere, Ecover-stichter Gunter Pauli die zijn ideeën over duurzaam ondernemen uiteenzet, de Brusselse schrijver Joost Vandecasteele, en kunstenaar Koen Vanmechelen die een warm pleidooi voor 'cosmopilitan art' houdt.

Er zijn ook minder bekende namen zoals Angelo Vermeulen, een artiest die met zijn Biomodd-project ook op de Amerikaanse versie aanwezig was, en Airbusinstructeur Jacques Drappier die zijn visie op de toekomst van de luchtvaart zal toelichten.

TedxFlanders probeerde het concept de voorbije twee jaar uit voor een klein publiek, maar pakt dit jaar voor het eerst groots uit. De presentatie is in handen van actrice Ianka Fleerackers, en muziek is er van Stef Kamil Carlens, de frontman van Zita Swoon.

Het evenement is via een livestream te volgen op www.canvas.be. En in het Antwerpse Centraal Station komt ook een videowall waarop de sprekers live te bekijken en te beluisteren zijn. Een plaatsje in de marmeren zaal bemachtigen kan via www.tedxflanders.com en mits u een gemotiveerd mailtje stuurt, geheel naar het Amerikaanse evenbeeld, maar het is wel volledig gratis.

De redevoeringen beginnen om tien uur 's morgens.

Thomas Verbeke

Tedxflanders, zondag 5 september vanaf 10.00 uur in de marmeren zaal van de zoo, antwerpen. Info: www.tedxflanders.be


Onze partners