Het mooiste beeld van de Andromedanevel ooit

07/01/11 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Twee observatoria sloegen de handen in elkaar om deze schitterende foto te maken.

Het mooiste beeld van de Andromedanevel ooit

© ESA

Perzische astronomen bestudeerden de Andromedanevel in de 10e eeuw voor het eerst met niets meer dan het blote oog. Sindsdien werd onze dichtstbijzijnde galactische buur al ontelbare keren op beeld vastgelegd door de meest geavanceerde telescopen.

Maar geen enkel beeld kan tippen aan de foto die de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA onlangs verspreidde. Het is een compositiebeeld dat werd samengesteld aan de hand van de straling van verschillende uiteinden van het elektromagnetische spectrum. Twee observatoria sloegen de handen in elkaar om de schitterende foto te maken: de Herschel Ruimtetelescoop en het XMM-Newton observatorium.

Herschel toont hoe sterren gevormd worden (oranje ringen), terwijl de XMM-Newton de dode of geëxplodeerde sterren vastlegt (blauwe puntjes).

De Andromedanevel bevindt zich op een afstand van meer dan 2 miljoen lichtjaar en heeft dezelfde vorm als de Melkweg. Het is, naast de Melkweg, het enige sterrenstelsel dat onder gunstige omstandigheden met het blote oog gezien kan worden.

Onze partners