Europese Marslanding mislukt: lander is gecrasht

21/10/16 om 19:20 - Bijgewerkt om 19:42

De Europese Marslander Schiaparelli is op Mars gecrasht en mogelijk ontploft, zo heeft ruimtevaartbureau ESA vrijdag gzegd.

Europese Marslanding mislukt: lander is gecrasht

De landing van Schiaparelli © ESA

De Amerikaanse Marsverkenner MRO heeft wrakstukken waargenomen van de Europese Marslander Schiaparelli waarvan het lot onduidelijk was na de afdaling woensdag in de atmosfeer van de Rode Planeet.

De Schiaparelli, of EDM in het jargon, daalde planmatig af totdat er klaarblijkelijk iets misliep bij het afwerpen van het valscherm. Zo zouden remraketten te kort hebben gefunctioneerd.

Op een briefing kon het Europese Ruimtevaartbureau donderdagochtend naar eigen zeggen niets vertellen over het lot van de lander in het kader van de eerste Europese ExoMars-missie. Het luidde dat niet alleen de Europese Mars Express (die sinds 2003 rond Mars wentelt), maar ook Amerikaanse sondes naar de Schiaparelli zouden speuren.

Nu zou het scherpe oog van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) vrijdag wrakstukken van het tuig hebben opgemerkt, precies in het midden van de geplande landingsellips.

De CTX-camera met een lage resolutie zag iets dat het valscherm (met een diameter van twaalf meter) van de Schiaparelli kan zijn. Het tweede is een vage donkere vlek van zowat 15 op 40 meter, zowat 1 km ten noorden van het valscherm. Die zou te maken hebben met de "impact" van de Schiaparelli na een langere vrije val dan gepland, nadat de remraketten te vroeg uitfloepten, zegt het Europese Ruimtevaartbureau. De vrije val zou op 4 tot 2 km hoogte zijn begonnen, waardoor de robot aan meer dan 300 km per uur op het Marsoppervlak is neergekomen. Mogelijk is het tuig dan ontploft omdat de tanks van de remraketten wellicht nog vol staken.

Op de briefing heeft ESA beklemtoond dat de EDM een tester was voor de tweede ExoMars, die in 2020 moet starten, en dat er voldoende waardevolle data zijn vergaard.

Bovendien is het moederschip, de "Trace Gas Orbiter", succesvol in een baan rond onze buurplaneet gekomen. (Belga/TE)

Onze partners