Eerste patiënt behandeld met embryonale stamcellen

© reuters

In het Amerikaanse Georgia hebben artsen voor de eerste keer embryonale stamcellen gebruikt voor de behandeling van een patiënt die door een beschadiging van de ruggengraat verlamd raakte. Het gaat om een klinische test die moet uitmaken of de behandeling veilig genoeg is.

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Geron Corporation maakte maandag bekend dat het is gestart met het testen van embryonale stamcellen op verlamde patiënten. Eerder werden al preklinische tests gedaan in proefbuizen en op laboratoriumdieren. Het onderzoek en het gebruik van deze stamcellen is controversieel omdat ze worden gewonnen op het menselijke embryo in de eerste fase van ontwikkeling, met afsterven van het embryo tot gevolg.

Revolutionair geneesmiddel

Het voordeel van embryonale cellen is dat het de enige cellen van het organisme zijn die zich zonder limiet kunnen vermenigvuldigen en zich ontwikkelen tot elk soort lichaamsweefsel. Dit biedt niet alleen potentieel voor de behandeling van beschadigingen van de ruggengraat, maar ook van voorlopig ongeneeslijke ziektes als Parkinson of diabetes.

De uitdaging bestaat erin de stamcellen te laten uitgroeien tot veilige lichaamscellen, zonder dat ze evolueren tot ongewenste cellen zoals kankercellen. Onderzoekers gaan er van uit dat dit risico wordt beperkt door de ingreep zo snel mogelijk uit te voeren nadat de patiënt door een ongeval verlamd raakte. De deelnemers aan het testproject moeten hun letsel dan ook onlangs hebben opgelopen en de behandeling binnen de veertien dagen toegediend krijgen, aldus Geron.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content