Bevoorradingscapsule Internationaal Ruimtestation overleeft defect

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Een ruimtecapsule van het privébedrijf SpaceX haalt met minstens één dag vertraging het Internationaal Ruimtestation. Ingenieurs verhielpen kort na de lancering een bijna-fataal defect.

De lancering van de Falcon 9-raket die de bevoorradingscapsule in een baan rond de aarde moest brengen, verliep in eerste instantie normaal. Kort nadat de Dragoncapsule zich had losgemaakt van de draagraket en haar zonnepanelen uitgespreid, trad er echter een defect op dat ervoor zorgde dat drie van de vier stuurmotoren niet meer werkten.

Een tijdlang was niet duidelijk of de capsule, met aan boord bijna een ton voorraden voor het ISS, haar bestemming wel zou halen. Wat een gênante vertoning dreigde te worden voor SpaceX, veranderde echter in een demonstratie van de kunde van het bedrijf.

Elon Musk: ‘Alle systemen op groen’

Ingenieurs slaagden erin om de geblokkeerde brandstofleidingen voor de stuurraketten vrij te maken door er onder hoge druk helium in te spuiten. Daardoor kan de Dragon het ISS nu alsnog bereiken, zij het ten vroegste op zondag. Eerste was een rendez-vous op zaterdag voorzien.

“Alle systemen op groen”, tweette SpaceX-baas Elon Musk, de 41-jarige durfal die eerder het internetbetalingssysteem PayPal oprichtte en ook eigenaar is van het elektrische-automerk Tesla. Musk gaf op een persconferentie wel toe dat hij even gebibberd had. “Het was eventjes heel angstaanjagend.”

In mei 2012 werd SpaceX het eerste privébedrijf dat cargo naar het ISS vloog. Het bedrijf heeft ook een contract op zak om met de Dragoncapsule vanaf 2015 mensen naar het ISS te lanceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content