Amerikaanse agave na 80 jaar eenmaal in bloei

10/07/14 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:51

Een Amerikaanse agaveplant die sinds 1934 in de universiteit van Michigan groeit, staat na 80 jaar voor de eerste keer in bloei. Meteen ook de laatste keer: de plant kan slechts eenmaal bloemen dragen voor ze sterft.

Amerikaanse agave na 80 jaar eenmaal in bloei

© Thinkstock

De bloesems van de oude agave zijn voorlopig nog subtiel met gele uitstekende helmknoppen. Dat vertelde de woordvoerder van de Matthaei botanische tuinen, Joe Mooney, tegen Associated Press. De helmknop is het gedeelte van de meeldraad waarin stuifmeel gemaakt wordt.

De agave begon met 15 centimeter per dag te kiemen in de lente en heeft nu een hoogte bereikt van meer dan 8 meter. De plant is zo groot dat ze door een opening in het glazen dak van de Ann Arbor-oranjerie uitsteekt.

Eeuwplant

De veelkleurige Amerikaanse agave (Agave americana) werd in Mexico gehaald door de botanist Alfred Whiting die toen aan de universiteit van Michigan studeerde. De agave is afkomstig uit Mexico en het zuidwesten van Amerika en leeft doorgaans 10 tot 25 jaar in het wild voordat ze eenmaal bloeit en dan sterft. Daarom kreeg de plant de bijnaam '100-jarige plant' of 'eeuwplant' mee.

Volgens Mooney is het nu moeilijk te voorspellen hoe de bloem er zal uitzien in volle bloei, omdat de plant zo oud is en haar hele leven in de oranjerie heeft doorgebracht in plaats van in de hete woestijn. Normaal krijgt de agave grote geel-groene bloemen die eruitzien als vruchten. De bloem bloeit op een hoge stengel van 8 tot 10 meter hoogte terwijl de plant zelf niet hoger wordt dan ongeveer anderhalve meter.

Eens de agave volledig in bloei staat, duurt het nog enkele maanden voordat de oorspronkelijke plant of de moederplant sterft. De plant vormt wel nieuwe scheuten of genetische klonen die weer uit kunnen groeien. (WB)

Lees meer over:

Onze partners