10 dingen die we geloven zonder bewijs

Empirisch bewijs is alles in de wetenschap. En toch heeft de mens de neiging om sommige fenomenen zomaar te geloven zonder bewijs.

Van dingen die we nooit met het menselijke oog zullen kunnen aanschouwen tot levensvormen waarvan het bestaan nog moet worden aangetoond. 10 dingen die we geloven zonder bewijs.

Buitenaardse wezens

Ondanks alle complottheorieën en meldingen van UFO’s bestaat er geen bewijs dat er in het universum andere levensvormen zijn dan degene op onze planeet. Maar iedereen is het er ondertussen wel over eens dat we niet alleen in het heelal zijn en dat er leven is, of ooit geweest is, op andere planeten. Ook al moet dat nog wetenschappelijk bewezen worden.

Astrologie

Uw geboortedatum bepaalt uw lot en uw karakter. Of u er nu in gelooft of niet, de astrologie gaat al eeuwen mee. Sommigen nemen zelfs drastische beslissingen op basis van de sterren. Of de horoscoop als gids voor het leven.

Cryptiden

Cryptiden zijn schepsels waarvan het bestaan nooit is bewezen door de wetenschap, zoals het Monster van Loch Ness en de Yeti. Er zijn genoeg amateurfoto’s en getuigenissen om te geloven dat deze creaturen mogelijk op deze aarde kunnen rondlopen. Maar tot Nessie effectief gevangen wordt, zullen het mythische wezens blijven.

Geesten

Sceptici zijn ervan overtuigd dat alle meldingen van geesten perfect verklaard kunnen worden door lichtillusies of een andere logische uitleg. Toch blijven mensen erin geloven.

Mediums Mediums beweren dat ze contact kunnen leggen met mensen die overleden zijn en naar ‘de andere kant’ gegaan zijn. Ze geven informatie door aan geliefden die zijn achtergebleven. Wellicht speelt het verlangen om een overleden vriend of familielid terug te zien een grote rol in het geloof in een medium en zijn we in zo’n geval bereid om het fenomeen het voordeel van de twijfel te geven.

Karma

Karma of de wet van oorzaak en gevolg is een manier voor de mens om moreel te handelen. Heel wat mensen geloven namelijk dat het gedrag van vandaag gevolgen heeft voor het leven in de toekomst, ook al is daar geen enkel bewijs voor

Intuïtie

‘Buikgevoel’, ‘intuïtie’,… Hoe u het ook noemt, velen geloven dat we over een stille gids voor het leven beschikken in de vorm van een zesde zintuig. Onze intuïtie zegt ons wanneer we iemand wel of niet kunnen vertrouwen of wanneer het tijd is om een liefdesrelatie af te breken. Zonder logische verklaring kunnen we dankzij onze intuïtie soms krachtdadige beslissingen nemen.

Lot

Als ons iets ongelukkigs overkomt, zeggen we wel eens dat ‘het zo moest zijn’. Maar we hebben geen enkel bewijs dat er een reden zou zijn voor bepaalde gebeurtenissen in ons leven. De idee van voorbestemming stelt ons eerder gerust en helpt ons om er opnieuw bovenop te komen na een ongeluk of tegenslag in het leven.

Religieuze teksten

Hoewel niet bewezen is dat religieuze geschriften een ware reflectie zijn van een of andere hogere kracht, proberen mensen hun best te doen om te leven volgens de geboden van de Bijbel of de Koran.

God

Zonder twijfel het hoogste goed waarin mensen geloven zonder bewijs. Het bestaan van God is per definitie iets wat we niet met empirisch bewijs kunnen aantonen en toch verbindt het hele volkeren met elkaar. Het geloof in God kent bovendien vele vormen: van een innerlijke natuurkracht tot een Schepper aan wie we op het einde van ons leven verantwoording moeten afleggen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content