1 juli krijgt een extra seconde

© iStock

Op 1 juli duurt de dag extra lang. Er wordt een volle seconde toegevoegd aan onze 24-urendag. Al is niet iedereen blij met die maatregel en jaagt de schrikkelseconde verschillende bedrijven ook echt schrik aan.

Door het verschil in lengte tussen de gemiddelde zonnedag en onze uurwerkdag moet er af en toe een seconde bijgeteld worden op de atoomklokken. De atoomtijd is een constante, terwijl de rotatie van de aarde dagelijks met twee duizendsten van een seconde vertraagt. Op 1 juli, om 01.59.59 uur is het zover. Dan wordt het 01.59.60 uur en dan pas 02.00.00 uur.

. Dan zetten we onze tijdrekening weer gelijk met de rotatie van de aarde en krijgen we een volle seconde extra te besteden.

Schrikbarende schrikkelseconde

Maar die schrikkelseconde jaagt verschillende softwarebedrijven schrik aan. Toen de tijdstippen in 2012 werden aangepast, crashten onder andere internetbrowser Mozilla en de grote netwerksites Foursquare, Reddit en LinkedIn. Ook de besturingssystemen Linux en Java-programma’s kwamen in moeilijkheden.

Veel computers maken dan ook gebruik van het Network Time Protocol (NTP) om gelijk te lopen met de atoomklok. De meeste van die systemen zijn niet geprogrammeerd om om te gaan met een onverwachte extra seconde en zien dezelfde seconde twee keer na elkaar verschijnen, waardoor ze niet meer functioneren.

Nooit meer hersteld

De Verenigde Staten vroegen in 2012 al om van die extra seconde af te stappen aangezien ze de navigatie- en communicatiesystemen te veel verstoren. Precies getimede geldtransfers zouden volgens Amerikaanse afgevaardigden ook verkeerd aflopen als ze een seconde achter stonden.

Voorstanders vinden dan weer dat de link tussen onze perceptie van tijd en het opkomen en ondergaan van de zon behouden moet blijven. Als we onze tijd niet aanpassen en de schrikkelseconde laten voor wat ze is, kan dat nooit meer hersteld worden. Het toevoegen van een schrikkelminuut of -uur aan de tijd is haast onmogelijk.

De discussie had uitgevochten moeten worden op de World Radiocommunication Conference van 2012, maar toen werd het probleem doorgeschoven naar dit jaar.

Al sinds 1972

De schrikkelseconden zijn ingevoerd in 1972 en dit wordt de 26e keer dat er een seconde aan de dag wordt toegevoegd. Dat gebeurt gemiddeld eens in de 18 maanden, al lijkt de aarde de laatste 15 jaar alweer wat sneller te draaien aangezien schrikkelseconden minder frequent voorkomen. Tussen 1972 en 1979 werd er elk jaar wel een seconde toegevoegd. Sinds 1999 waren er nog maar 4 schrikkelseconden.

De optie van een ‘negatieve’ schrikkelseconde wordt ook in de gaten gehouden, al verwachten wetenschappers niet dat we ooit weer een seconde zullen moeten teruggeven. Laten we nu dus maar gewoon genieten van onze extra lange dag. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content