‘Zwarte Piet Smoelenboek’ moet liefde van Nederland voor knecht bewijzen

© IMAGEGLOBE
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Hoe meer december nadert, hoe heviger de discussie rond Zwarte Piet lijkt op te laaien. Een Amsterdamse uitgeverij heeft zich achter het kamp van de voorstanders geschaard met ‘Het Zwarte Piet Smoelenboek’. ‘Zodat het eindelijk kan doordringen dat Nederland van Zwarte Piet houdt’, klinkt het.

Moet Zwarte Piet blijven of niet? De brandende vraag wordt des te dringender als december nadert. Sommigen nemen de kwestie ernstiger dan anderen. Zo ook de Amsterdamse uitgeverij De Graveinse Abeel. ‘We zijn het gezeur over Zwarte Piet zo zat, dat we een boek hebben uitgebracht om aan te tonen hoe geweldig hij is’, luidt het persbericht.

‘Geen negatieve stereotypering’

Volgens de uitgeverij zijn de ‘Piethaters, die alle aandacht in de media krijgen’ slechts een select groepje. De fans van de knecht van Sinterklaas hebben het recht gehoord te worden, vinden ze. En daar zorgt de uitgeverij voor met ‘Het Zwarte Piet Smoelenboek’.

Op welke manier wil de uitgeverij dan laten zien hoe ‘lief, leuk, aardig’ Nederlanders Zwarte Piet vinden? Het boek bevat smoelen, of portretfoto’s, van zwart geschminkte mensen die daarbovenop een pietenplunje aantrokken en zeggen hoe geweldig ze Zwarte Piet vinden.

‘Als het dan eindelijk doordringt tot de wereld, dat Nederlanders van Zwarte Piet houden, kan het duidelijk zijn dat er van negatieve stereotypering helemaal geen sprake is’, zegt uitgeefster Inge Schuiten.

Wie in het boek wil staan, kan dat nog door de uitgeverij eenvoudigweg een mailtje te sturen. Het eerste exemplaar van het boek zal aan Sinterklaas overhandigd worden.

‘Zwarte Piet is duizenden jaren oud’

Behalve de gekke bekken van geëngageerde Zwarte Piet-fanaten zal het boek de onderzoeksresultaten bevatten van een studie die cultuurwetenschapster Schuiten voerde naar de historische oorsprong van de betwiste figuur.

Schuiten stelt dat Zwarte Piet geen slaaf is, duizenden jaren oud is, al lang voor het boek van Jan Schenkman zwart was en dat de Sint – die ‘voor de kerk zich ermee moeide, de god Wodan was’ – altijd al een helper heeft gehad. Schenkman heeft in zijn leesboekje ‘Sint Nicolaas en zijn Knecht’ in 1850 niets verzonnen, meent Schuiten, maar slechts opgetekend wat er destijds in Amsterdam werd gevierd.

De uitgeefster vindt dat met ‘een beetje gezond verstand’ uitgedokterd kan worden dat Zwarte Piet al voor Schenkmans uitgave bestond. ‘In vele Europese landen zijn figuren als Sint en Piet terug te vinden. Er werd veel onderzoek naar gedaan, vooral in Duitsland, waaruit blijkt dat beiden tot in een ver verleden teruggaan.’

‘Nederlands cultureel erfgoed niet ontkennen’

‘Het wijzigen van Zwarte Piet en van Sinterklaasliedjes en het bannen van Zwarte Piet zoals sommige winkels doen’, verwijst de uitgeverij onder andere naar de hetze rond Hema die aankondigde geen Zwarte Piet meer op verpakkingen te plaatsen, ‘is het ontkennen van het Nederlandse cultureel erfgoed. We mogen trots zijn op onze cultuur en hebben het recht die te verdedigen.’

‘Veranderingen die door het volk zelf gestuwd worden, zijn er altijd al geweest’, zegt Schuiten. ‘Maar zodra er verboden van bovenaf opgelegd worden, komt dat volk in opstand. Dat gebeurde ten tijde van de Reformatie toen het Sinterklaasfeest verboden werd, maar ondergronds voortleefde, en dat gebeurt nu weer.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content