Zuid-Korea zet spelletjessoftware in voor grenscontrole

06/02/14 om 15:33 - Bijgewerkt om 15:33

Microsofts Xbox-software Kinect zal nu ook dienstdoen als bewaker van de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea.

Zuid-Korea zet spelletjessoftware in voor grenscontrole

Twee Noord-Koreaanse soldaten staan op wacht langsheen de gedemilitariseerde zone (DMZ) die Noord- en Zuid-Korea scheidt. © Reuters

De bewegingsherkenningssoftware Kinect werd ooit door Microsoft ontworpen om voor een hands-free-ervaring te zorgen bij Xbox-gebruikers. Maar van virtuele schietspelletjes gaat het bekende systeem nu over op reële bescherming van de laatste Koude Oorloggrens ter wereld.

De bestaande Kinectsoftware zal de basis vormen voor een veiligheidssysteem dat langsheen de volledige DMZ zal lopen. Die zone is vier kilometer breed en 248 kilometer lang en beslaat daarmee een enorme oppervlakte. De DMZ is een niemandsland dat van de wereld is afgesloten met torenhoge omheiningen en bezaaid is met landmijnen van twee staten die technisch gezien nog steeds in oorlog verkeren.

Hartslag en lichaamstemperatuur

Met een paar kleine aanpassingen moet de Xbox-software de bewaking van de zone op een hoger niveau tillen. Kinect werd door het Zuid-Koreaanse leger opgepikt, omdat het een onderscheid maakt tussen menselijke en dierlijke bewegingen. Iets wat de vorige sensoren niet konden, met regelmatig foute signalen als gevolg.

Het Kinectsysteem kan nu geluid, beweging en richting detecteren van eender welke persoon die de grens probeert over te steken. Als dat gebeurt, worden de Zuid-Koreaanse grenswachters bovendien meteen gealarmeerd. De sensoren moeten enkel nog een update krijgen zodat ze - net zoals de nieuwste Xbox One - hartslag en lichaamstemperatuur kunnen opmeten.

De nieuwe sensoren die gebaseerd zijn op de bekende Microsoft-software, werden al langs een aantal delen van de DMZ geplaatst. Het leger wil zo de bewaking van een kwetsbare zone opkrikken . Want ondanks de vele veiligheidsmaatregelen langsheen de enorme grenszone, zijn er al vaak meldingen geweest van onopgemerkte oversteken. In 2012 kwam een Noord-Koreaanse deserteur aan een Zuid-Koreaanse wachttoren aankloppen, toen hij de grens onopgemerkt was overgestoken.

Familiereünies

De tekortkoming van de veiligheidsmaatregelen was destijds erg beschamend. De grenswacht faalde op een moment dat de spanningen tussen beide staten een nieuw hoogtepunt hadden bereikt en eigenlijk uiterste waakzaamheid noodzakelijk was.

Ondertussen lijkt de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea er weer iets beter op te zijn geworden. Beide staten hebben besloten dat er in februari 2014 weer reünies zullen plaatsvinden voor families die na de Koreaanse oorlog gescheiden werden.

Als de reünies doorgaan, zullen het de eerste zijn sinds 2010. In september 2013 annuleerde het Noorden een geplande reünie omdat het Zuiden zich vijandig zou hebben opgesteld.

Het huidige akkoord gaat vooraf aan de jaarlijkse militaire proeven van de VS en Zuid-Korea. Pyongyang heeft Seoul al gevraagd de proeven te annuleren, maar dat werd geweigerd.

In het verleden heeft Noord-Korea al andere familiereünies geschrapt, omdat het land zich niet kon verzoenen met bepaalde acties van Zuid-Korea. Sommige critici hebben het Noorden er al van beschuldigd de reünies in te zetten als voorwerp van onderhandelingen.

Onze partners