Zo'n 250 Belgen blijven in Ivoorkust

01/04/11 om 08:27 - Bijgewerkt om 08:27

De regering van de door de internationale gemeenschap erkende Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft de grenzen van het land tot nader order gesloten.

Zo'n 250 Belgen blijven in Ivoorkust

© EPA

De regering van de door de internationale gemeenschap erkende Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft de grenzen van het land tot nader order gesloten. Zeker tot zondag geldt ook een avondklok. In het West-Afrikaanse land verblijven nog zowat 250 Belgen. De minister van Binnenlandse Zaken van Ouattara, Hamed Bakayoko, vroeg de bevolking om de beslissing te respecteren en kalm te blijven.

Ultimatum
Donderdagavond verstreek een ultimatum van Ouattara aan de aftredende president Laurent Gbagbo. Die verloor de verkiezingen van november vorig jaar, maar weigert nog steeds de macht af te staan.

De strijd tussen Ouattara en Gbagbo nadert het einde. Verschillende internationale media berichten onder aanhaling van inwoners van Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, over zware gevechten in de buurt van de residentie van Gbagbo in de noordelijke wijk Cocody.

Abidjan is vrijdag helemaal omsingeld door troepen van Ouattara, die na een vierdaags offensief nagenoeg het hele land controleert. De troepen van Ouattara zeggen ook de controle te hebben verworven over de staatszender RTI in Abidjan.

Belgen
In Ivoorkust verblijven nog zowat 250 Belgen, werd vrijdag vernomen bij Buitenlandse Zaken (BZ). Ze hebben van de ambassade de raad gekregen om binnen te blijven. De ambassade houdt contact met hen.

Het Franse leger zegt dat de afgelopen uren 150 Fransen en 350 andere buitenlanders zijn opgevangen in het Franse legerkamp Port-Bouët. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen Belgen bij.

Vóór het conflict in Ivoorkust losbarstte, verbleven in het land zowat 450 Belgen. De afgelopen maanden verlieten 200 van hen op aanraden van de ambassade het land, aldus BZ. (Belga/KVDA)

Onze partners