'Zelfs dieren worden in India beter behandeld dan vrouwen met beperking'

05/12/14 om 10:50 - Bijgewerkt om 10:53

'Plaatsgebrek, geen wasruimte, onvoldoende wc's en amper medische begeleiding.' In haar nieuwste rapport kaart Human Right Watch de mensonwaardige omstandigheden aan in Indiase instellingen voor vrouwen met een geestelijke beperking.

Meisjes en vrouwen met een beperking worden in India vaak tegen hun wil opgesloten in instellingen, waar ze erg onmenselijk worden behandeld, meldt Human Right Watch (HRW) in haar laatste rapport.

'Bewoners liggen haast op elkaar op de vloer wegens plaatsgebrek. De mogelijkheden om zichzelf te wassen zijn minimaal en ook de medische voorziening is erg beperkt. Wel staan er verplichte behandelingen zoals elektroshocktherapie op het programma. Verbale en fysieke agressie door het personeel is dagelijkse realiteit en veel van de bewoners weten niet eens wat hun diagnose is.' In het rapport 'Treated worse than animals' is HRW snoeihard voor de geestelijke gezondheidszorg (van vrouwen) in India.

1850 bewoners en slechts 25 toiletten

HRW bezocht 200 vrouwen in 24 instellingen verspreid over zes steden. De instellingen waren op vele plaatsen overbevolkt en onhygiënisch. Ontlasting vond soms zelfs gewoon in de leefruimte plaats. 'We hebben slechts 25 werkende toiletten voor 1850 bewoners', vertelt Vilas Bhailume, directeur van een instelling in Pune.

Ook verkrachtingen zijn niet ongewoon in zulke instellingen. Klachten worden er niet ingediend, vaak omdat de slachtoffers niet weten dat zo iets kan, schrijven de onderzoekers.

De mensenrechtenorganisatie kaart dit onrecht aan en benadrukt dat in India meer dan 1.5 miljoen mensen een verstandelijke handicap hebben, en minstens 70 miljoen inwoners met psychische aandoeningen door het leven gaan. Toch wordt slechts 0.06 procent van het totale overheidsbudget besteed aan gezondheidszorg.

'Mensen met een stoornis worden door de politie van de straat geplukt en in een instelling opgesloten. Als niemand ze komt ophalen, zitten ze soms jaren lang vast, zonder dat iemand naar ze omkijk', aldus HRW.

Aanrandingen

De afgelopen jaren kwam India wel vaker in een slecht daglicht door de onheuse manier waarop mannen vrouwen behandelen en soms misbruiken. In 2012 veroorzaakte de groepsverkrachting van een 23-jarige studente wereldwijde ophef. En ook de aanranding van een Zwitserse vrouw in 2013 deed opnieuw een golf van verontwaardiging ontstaan.

Af en toe nemen vrouwen zelf het heft in handen zoals de twee zussen in dit filmpje. Toen een groepje mannen de vrouwen probeerden aan te randen op een bus hebben zich hardhandig verdedigd door wil om zich heen te slaan met een riem.

Onze partners