Wetenschappers: ‘Zikavirus heeft explosief pandemisch potentieel’

Moeder in Brazilië © Belga Image

Amerikaanse wetenschappers trekken aan de alarmbel over het zikavirus. Ze vrezen voor een pandemie en roepen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op om lessen te trekken uit de ebola-epidemie en dringend actie te ondernemen. President Dilma Rousseff van Brazilië, dat erg getroffen is, belegt een crisisvergadering met alle landen van Latijns-Amerika.

In het vakblad Journal of the American Medical Association waarschuwen de wetenschappers dat het zikavirus nu een ‘explosief pandemisch’ potentieel heeft, met uitbraken in Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië en eilanden in de Stille Oceaan.

Dringend

Ze hekelen dat de WHO nog geen leidersrol op zich heeft genomen in de strijd tegen de ziekte en roepen de organisatie op om dringend een expertencomité op te richten. ‘Het te laat in actie schieten tegen de ebola-epidemie heeft duizenden levens gekost.’

Niet veel na deze oproep reageerde de WHO met de mededeling dat er op 1 februari een spoedvergadering van een expertencomité zal gehouden worden. Deze moet bepalen of de uitbraak van het zikavirus een globale gezondheidsbedreiging vormt.

De WHO zegt dat het nog niet over betrouwbare statistieken voor een volledig overzicht van de epidemie beschikt. Vermoedelijk wordt het aantal besmettingen momenteel nog onderschat, omdat het in de meeste gevallen maar om een milde vorm gaat.Voor het virus bestaat nog geen remedie of vaccin en het kan volgens de wetenschappers nog minstens drie tot tien jaar duren voor een wijdverspreid effectief vaccin beschikbaar is.

Microcefalie

Het zikavirus, voor het eerst ontdekt bij apen in het Oegandese Zikawoud in 1947, wordt overgedragen door de muggensoort ‘Aedes aegypti’ en zorgt voor heel wat gezondheidsklachten, zoals koorts, uitslag of spierpijn. Er wordt echter aangenomen dat het vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Het virus wordt immers gelinkt aan microcefalie (te kleine schedel) en andere afwijkingen bij baby’s.

Lees ook: ‘Ontwikkeling vaccin tegen zika kan tot vijf jaar duren’

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het virus al opgedoken in 21 Latijns-Amerikaanse landen. Maar de toestand is vooral in Brazilië zeer precair, met naar schatting een half miljoen mensen die geïnfecteerd zijn. Daar zijn vorig jaar alleen meer dan 4.000 baby’s met mycrocefalie geboren, volgens de wetenschappers zijn dat er 20 keer zoveel als tussen 2010 en 2014.

Crisismeeting

Brazilië lanceert nu een grootschalig offensief. In 356 steden en gemeenten en in duizenden scholen zal er voorlichting worden georganiseerd en zullen de muggen en hun broedplaatsen vernietigd worden. Daarvoor worden 160.000 soldaten ingezet, 30.000 leden van de marine en 30.000 militairen van de luchtmacht.

Presidente Dilma Rousseff kondigt voor volgende week een crisistreffen met alle landen van Latijns-Amerika aan. Volgende week starten de carnavalsvieringen en zullen naar schatting 1 miljoen mensen naar Rio de Janeiro afzakken. Komende zomer vinden in Rio de Olympische Spelen plaats.

Afgeraden

De tijgermug komt in België (zo goed als) niet voor. Tot op heden werd er in het laboratorium van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen één geval van zikavirus bij een Belgische reiziger vastgesteld. Het ITG geeft zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, de raad om niet-noodzakelijke reizen uit te stellen naar landen die door het zikavirus zijn getroffen.

Lees meer op de website van het ITG.

De enige mogelijke preventie bestaat uit muggenwerende maatregelen, zoals het dragen van lange mouwen en broekspijpen, en het gebruik van insectenrepellents. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content