‘Ontwikkeling vaccin tegen zika kan tot vijf jaar duren’

Zikavirus © Reuters

Nu West-Afrika ebola eindelijk onder controle lijkt te hebben, moet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een volgende epidemie bestrijden: het zikavirus.

Niet alleen voor Brazilië en Colombia vormt het zikavirus een gevaar, het virus verspreidt zich mogelijk over het hele Amerikaanse continent, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ‘Alleen in Canada en Chili zal er geen uitbraak plaatsvinden want daar komt de mug niet voor’, klinkt het. Al is het virus voorlopig nog niet gesignaleerd in de VS. Wel is een vrouw ziek geworden in Brazilië en later bevallen in Hawaii van een baby met hersenbeschadiging.

Seksueel contact

Het virus, dat koorts, huiduitslag en hoofd- en gewrichtspijnen veroorzaakt, wordt verspreid via de mug “Aedes Aegypti”, die ook de drager is van het dengue- en chikungunyavirus. Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot geboorteafwijkingen of zelfs de dood van de foetus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid werden in 2015 in Brazilië 3.893 gevallen van microcefalie bij baby’s geregistreerd, de hersenaandoening die door het virus wordt veroorzaakt.

Al waarschuwen Nederlandse onderzoekers van het Erasmus MC dat het virus niet alleen schadelijk is voor ongeboren baby’s. Zika zou ook kunnen leiden tot hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré, een zeldzame zenuwaandoening die de spieren aantast.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat het virus niet alleen via bloed overgedragen kan worden, het is ook al aangetroffen in menselijk sperma. Al benadrukt de WHO dat verder onderzoek nodig is om te bevestigen of het daadwerkelijk via seksueel contact kan worden overgedragen. Want voorlopig zijn er slechts enkele gevallen bekend waarin dat gebeurde.

Déjà vu

Nu West-Afrika de ebola-epidemie eindelijk onder controle lijkt te hebben, bewijst deze uitbraak opnieuw hoe snel ziektes zich wereldwijd kunnen verspreiden én hoe beperkt de kennis vaak is. ‘Er heerst een sterk déjà vugevoel, ook nu bestaat er geen behandeling of medicijn’, zegt professor in de Gezondheidswetenschappen Trudie Lang (Universiteit van Oxford) aan Reuters. ‘Het is echt essentieel dat er zo snel mogelijk een vaccin wordt ontwikkeld. Maar zo’n proces kan 3 tot vijf jaar duren.’

Klimaatverandering tijgermug
Klimaatverandering tijgermug © Vox

Intussen raden de overheden van Brazilië, Colombia, El Salvador, Jamaica en Ecuador vrouwen aan om voorlopig niet zwanger te worden vanwege zikavirus.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen geeft zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, de raad om niet-noodzakelijke reizen uit te stellen naar landen die door het zikavirus zijn getroffen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content