Wereld geschokt over Israëlische raid op hulpkonvooi

31/05/10 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Over de hele wereld wordt geschokt gereageerd op de Israëlische bestorming van een scheepskonvooi met humanitaire hulp voor de Gazastrook. Israëlisch premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten dat hij in deze zaak "helemaal achter het leger staat".

Wereld geschokt over Israëlische raid op hulpkonvooi

© Epa

Bij het incident in de Middellandse Zee vielen maandagochtend zeker tien doden. Israël stelt dat zijn militairen werden aangevallen met stokken en messen, maar volgens de activisten van het konvooi openden de Israëlische soldaten eerst het vuur.

Onderzoek

De Russische regering noemt de Israëlische raid alvast een "grove schending" van het internationaal recht. De zaak vraagt om opheldering, luidt het.

De Verenigde Staten zeggen het verlies aan mensenlevens en de gewonden te betreuren, maar willen meer informatie over de omstandigheden van de "tragedie".

Secretaris-generaal Ban Ki-moon liet weten geschokt te zijn door de doden en gewonden, en riep op tot een volledig onderzoek naar de feiten. Eerder deed de hoge EU-vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, Catherine Ashton, al een gelijkaardige oproep.

Vanuit Belgische zijde veroordeelden onder meer de ontslagnemende ministers van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) en Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) het Israëlische geweld.

Verschillende landen riepen maandag meteen de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen.

In onder andere Jordanië, Egypte, Iran, Libanon, Turkije en de Gazastrook zijn maandag duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren.

Steun

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn volle steun betuigd aan het leger wat betreft het incident.

Netanyahu is momenteel in Canada en zou normaal morgen Washington bezoeken, maar de premier heeft beslist om terug te keren naar Israël.

Spoedzitting

De ambassades bij de EU van de 27 lidstaten zitten maandag bijeen in spoedzitting om te overleggen over het incident. Ashton heeft ook al telefonisch contact gehad met haar Israëlische collega-minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman.

Om 19u Belgische tijd komt ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties samen om zich te beraden.

Lees meer over:

Onze partners