Weduwe van overleden longkankerpatiënt krijgt 23,6 miljard dollar van tabaksreus

20/07/14 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

Een Amerikaanse rechtbank heeft tabaksgigant RJ Reynolds Tobacco Company veroordeeld tot een schadevergoeding van maar liefst 23,6 miljard dollar (circa 17 miljard euro) aan de weduwe van een overleden longkankerpatiënt. Het bedrijf gaat in beroep.

Weduwe van overleden longkankerpatiënt krijgt 23,6 miljard dollar van tabaksreus

Reynolds brengt onder andere Camel op de markt © Belga Image

Tijdens het vier weken durende proces in Florida hebben de advocaten van Cynthia Robinson, de weduwe van de in 1996 overleden M. Johnson, beargumenteerd dat RJ Reynolds onvoldoende heeft gedaan om rokers te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van tabak. Die nalatigheid zou ertoe geleid hebben dat M. Johnson longkanker kreeg.

De advocaten voerden ook aan dat M. Johnson verslaafd was geraakt aan de sigaret en dat verschillende pogingen om te stoppen met roken, mislukten.

Duidelijke boodschap

Na 15 uur beraadslagen kwam de jury in Florida tot een verdict. 'RJ Reynolds heeft een berekend risico genomen door sigaretten te maken en te verkopen zonder de mensen afdoende te informeren over de risico's', legt Robinsons advocaat Willie Gary uit.

'We hopen dat met dit vonnis een duidelijke boodschap gestuurd is aan RJ Reynolds en andere grote tabaksbedrijven dat ze moeten stoppen met het in gevaar brengen van het leven van onschuldige mensen.'

Beroep

RJ Reynolds gaat in beroep tegen het vonnis. 'Dit vonnis gaat ver voorbij de grenzen van de redelijkheid en de rechtvaardigheid en is niet in verhouding tot het gepresenteerde bewijs.'

RJ Reynolds Tobacco Company, dat onder andere het sigarettenmerk Camel op de markt brengt, is het op één na grootste tabaksbedrijf van de Verenigde Staten, na Philip Morris.

Onze partners