‘Waarom blijft Westen aanvallen van Boko Haram negeren?’

Boko Haram © BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Het Westen negeert de dreiging van Boko Haram’, stelt de Nigeriaanse aartsbisschop Ignatius Kaigama. Terwijl alle ogen de afgelopen dagen gericht waren op Parijs, kwamen bij ‘de bloedigste aanval ooit door Boko Haram’, naar schatting 2.000 personen op het leven.

Ignatius Kaigama, de aartsbisschop van Jos, een stad in centraal-Nigeria, is niet te spreken over hoe de Westerse wereld en in het bijzonder de media omgaan met de dreiging van de terreurorganisatie Boko Haram. ‘Het Westen negeert de dreiging van Boko Haram’, zegt hij aan BBC. ‘De wereld moet met meer overtuiging kenbaar maken dat de opmars van de terroristische organisatie moet stoppen.’

Volgens hem tonen de aanslagen in Parijs én de reacties daarop dat de internationale gemeenschap wel eenheid kan tonen. ‘Maar na al het bloedige geweld in Nigeria, lijkt niemand te reageren, geen steunmarsen om het geweld te verwerpen. Alle ogen waren de afgelopen dagen op Parijs gericht, terwijl Boko Haram opnieuw onnoemelijk veel slachtoffers maakte’, klinkt het.

Bloedigste aanval ooit

Hiermee verwijst Kaigama naar de bloedige aanslagen van afgelopen dagen. Volgens ooggetuigen zijn meer dan honderden personen gedood bij aanvallen door Boko Haram op Baga, een stad in het noorden van Nigeria.

Hoewel het moeilijk is om exacte cijfers te geven, zijn volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International tot 2.000 personen omgekomen bij de inname van de stad. Het zou gaan om de dodelijkste actie ooit van de radicale organisatie. De terroristen vielen de stad binnen op 3 januari en zouden enkele dagen lang ‘koelbloedig om zich heen hebben gemoord’, verklaren ooggetuigen die het bloedbad overleefden.

Volgens CNN liggen de lichamen van de overleden slachtoffers verspreid over het ganse gebied en is het momenteel te gevaarlijk voor hulporganisaties om er te werken. Baga was de laatste stad in de noordelijke zone van Borno die nog onder overheidscontrole was.

Vluchtelingen

Baga ligt aan de grens met Tsjaad, waardoor dat land, zelf al bijzonder arm, steeds meer vluchtelingen te verwerken krijgt, meldt de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). De aartsbisschop blijft daarom aandringen op meer internationale steun.

Een Frans initiatief, dat in het verleden Nigeria, Niger, Kameroen en Tsjaad opriep om elk 700 troepen uit te zenden om een gemeenschappelijk front te vormen tegen Boko Haram, staat voorlopig nog nergens.

Kameroen

En ook in Kameroen zijn strijders van Boko Haram actief. In de administratieve wijk van de noordwestelijke Kamoerense stad Kolofata heeft de groep een militaire basis aangevallen en daarbij talrijke mensen op de vlucht gejaagd. Al sinds enkele maanden vallen jihadisten van Boko Haram doelen in Kameroen aan. Ze veroverden daarbij meer dan een twintigtal plaatsen en riepen in het door hen gecontroleerde gebied een ‘kalifaat’ uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content