Boko Haram jaagt internationaal leger op de vlucht

05/01/15 om 10:52 - Bijgewerkt om 11:16

Islamistische extremisten van Boko Haram hebben een multinationale militaire basis op de Nigeriaanse grens met Tsjaad ingenomen. Dat beweren burgers die met kano's aan het bloedbad ontsnapten.

Boko Haram jaagt internationaal leger op de vlucht

Boko Haram leider Abubakar Shekau (midden) is zijn gewelddadigste luitenant kwijt. © BELGAIMAGE

De terreurbeweging Boko Haram heeft Baga -in het noordoosten van Nigeria, bij de grens met Tsjaad - en de belangrijke multinationale militaire basis daar ingenomen. Dat meldden ooggetuigen volgens Associated Press en Britse omroep BBC. De bewoners trachtten per boot naar buurland Tsjaad te vluchten.

'Als je soldaten ziet vluchten, wat moet je dan zelf doen?'

Grote aantallen soldaten en burgers zouden bij de aanval gedood zijn, anderen verdronken in het Tsjaadmeer. Rebellen wierpen granaten en explosieven en vuurden met automatische geweren, zo vertelden Nigerianen - zich verschuilend in een dorp in Tsjaad - aan de telefoon.

'Ze kwamen met honderden in patrouillewagens en trucks en sommigen op motoren', aldus de visser Audu Labbo tegen AP. 'Onmiddellijk begonnen ze explosieven en bommen te gooien.' Meerdere gebouwen vatten vuur en brandden tot de grond af: bedrijven, overheidskantoren, woningen en ook een deel van de militaire basis.

'We werden door geweerschoten gewekt', getuigt ook een anonieme inwoner aan BBC. 'We konden niet uitmaken waar de schoten vandaan kwamen. Ze kwamen uit het noorden, het westen en het zuiden. In het oosten is er enkel water. Toen we naar het westen gingen, zagen we zwaarbewapende Boko Haram-militanten naar ons toelopen.'

'De soldaten trachtten de militanten terug te dringen, maar dat ging niet lukken want velen waren onbewapend en sommigen vluchtten de stad in. Als je soldaten ziet vluchten, wat moet je dan doen behalve ook gaan lopen?'

Communicatie afgesneden

Andere getuigen zeiden dat de troepen uit Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger tegen de militanten streden tot de munitie op was. Volgens Labbo tegen AP deden sommige soldaten hun uniform uit en gooiden ze hun geweren aan de kant.

Een anonieme veiligheidsagent uit Maiduguri, de hoofdstad van de staat Borno, bevestigde aan het persagentschap dat Baga nu door Boko Haram gecontroleerd wordt. De troepenmacht ter plaatse zou na uren stand te houden, gevlucht zijn omdat er geen versterking kwam. Sommigen vrezen dat de extremisten Baga zullen gebruiken om vandaaruit Maiduguri - enkele 200 kilometer naar het zuidwesten - aan te vallen.

Maina Maaji Lawan, senator voor het noorden van Borno, verklaarde tegenover BBC dat de burgers het bos of de woestijn waren ingevlucht en bevestigde ook dat het leger de basis had verlaten. De frustratie bij de mensen kende 'geen grenzen' toen scheen dat het leger niet had teruggevochten, stelde de senator. 'Er is zeker iets mis, want telkens Boko Haram aanvalt, verlaten militairen hun post.'

De communicatie met Baga werd afgesneden, waardoor volgens Lawan nog geen exacte informatie over slachtoffers bevestigd kon worden.

Borno bolwerk van Boko Haram

Baga was de laatste stad in de noordelijke zone van Borno die onder overheidscontrole was. In 2013 was het nog het toneel van een slachtpartij van het Nigeriaanse leger geweest, zo schrijft BBC. In april dat jaar werden minstens 37 mensen gedood en 2.275 huizen vernietigd door troepen die Boko Haram-militanten najoegen nadat die een patrouille hadden aangevallen. Dat verklaarde Human Rights Watch destijds.

De mensenrechtenorganisatie beschuldigde soldaten ervan 'meer aan destructie bij te dragen dan aan bescherming'.

Borno is al langer een bolwerk van Boko Haram, dat al sinds 2009 een islamitische staat tracht op te richten in de regio. De islamistische militanten vallen bijna dagelijks steden en dorpen aan en ontvoeren er burgers, inclusief jongens en meisjes. Enkele dagen voor de aanval in Baga, ontvoerden vermoedelijke leden van Boko Haram 40 jongens in Malari in Borno.

Meer dan 2.000 mensen werden in 2014 bij het geweld van de militanten in het noordoosten van Nigeria gedood. Zo'n 1,6 miljoen anderen werden uit hun woning verdreven.

Lees meer over:

Onze partners