VS-verkiezingen: Obama loopt uit in Ohio en Florida

25/09/12 om 23:17 - Bijgewerkt om 23:17

Barack Obama verstevigt zijn koppositie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van zes november. In een nieuwe peiling demarreert hij in Ohio en Florida, twee cruciale strijdstaten.

De peiling is afkomstig van de krant The Washington Post. In Ohio heeft Obama een voorsprong van 52 procent tegen 44 op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. In Florida bedraagt zijn voorsprong 51-47. In beide gevallen werd er gepeild bij waarschijnlijke kiezers (de VS heeft geen stemplicht). Bij geregistreerde kiezers ligt Obama in Florida voor met negen procent.

Voor Romney is dat potentieel zeer slecht nieuws. Ohio en Florida zijn cruciale staten die de doorslag kunnen geven in het electorale college.

Drie beslissende staten

Een peiling van de Washington Post vorige week in Virginia gaf Obama ook daar een voorsprong van acht procent (52-44). Volgens de Washington Post spenderen de kandidaten de helft van hun campagnekassen in die drie staten alleen. Aangenomen wordt dat Romney twee van de drie moet winnen om president te worden.

Vooral Ohio wordt als doorslaggevend gezien. Geen Republikein heeft ooit het Witte Huis gewonnen zonder te winnen in die staat.

Ohio en Florida zijn relatief grote staten met heel wat stemmen in het electorale college, dat officieel de president aanduidt. Verliest Romney daar, dan moet hij om dat goed te maken winnen in een hele reeks kleinere staten die in 2008 voor Obama stemden, zoals Colorado, Nevada, Iowa of Wisconsin.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat Romney dat voor elkaar zou krijgen, temeer omdat de peilingen Obama ook daar het voordeel toekennen.

Vrouwen, minderheden en jongeren

Opvallend is ook Obama's overwicht bij jongeren, minderheden en - vooral - vrouwen. Volgens een nieuwe peiling van het Pew Research Center laat Obama Romney bij vrouwelijke kiezers 19 procentpunten achter zich (56-37).

Kiezers onder de dertig geven de voorkeur aan Obama met 59-33. Bij Latino's haalt de president haast drie keer zoveel stemmen als Romney (69-24). Bij zwarte kiezers moet Romney het stellen met een buitengewoon povere 2 procent, terwijl Obama afklokt op 92.

In de Pew-peiling leidt Obama de race nationaal met 51 procent tegen 43. Volgens Andrew Kohut, de directeur van het Pew Center, die sprak met de publieke radiozender NPR, is Obama's positie "sterker dan de laatste drie winnende presidentskandidaten." (TV)

Onze partners