VS-scouts staken duizenden gevallen van kindermisbruik in de doofpot

19/10/12 om 03:42 - Bijgewerkt om 03:42

De Amerikaanse scouts hebben decennialang seksueel misbruik binnen hun organisatie verborgen gehouden. 1200 leiders zouden zich aan kinderen vergrepen hebben.

VS-scouts staken duizenden gevallen van kindermisbruik in de doofpot

© Reuters

Een en ander blijkt uit duizenden pagina's van vertrouwelijke archieven, die donderdag door de advocaten van slachtoffers vrijgegeven zijn. Een rechtbank besliste dat dat moest.

Duizenden slachtoffers

Uit de 14.500 pagina's vertrouwelijke documenten blijkt dat een 1.200-tal scoutsleiders tussen 1965 en 1985 vermoedelijk seksueel misbruik pleegden.

"Uit de dossiers blijkt het lijden van duizenden scouts", zei advocaat Paul Mones. Elke volwassene tegen wie een dossier opgemaakt werd, zou gemiddeld 5 tot 25 kinderen misbruikt hebben.

"We weten dat er duizenden slachtoffers zijn en dat de meesten van hen nooit iets zullen zeggen", aldus nog de advocaat.

Onvoldoende gereageerd

De leider van de Boy Scouts of America, Wayne Perry, heeft opnieuw zijn excuses overgemaakt aan de slachtoffers na het vrijgeven van de dossiers.

"Er zijn situaties geweest waarbinnen bepaalde personen hun positie gebruikt hebben om kinderen te misbruiken. In bepaalde gevallen was ons antwoord op die incidenten en waren onze inspanningen om de jongeren te beschermen duidelijk onvoldoende of onjuist." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners