VS: Republikeinen willen hun eigen mannetje niet op Defensie

08/01/13 om 04:17 - Bijgewerkt om 04:17

Barack Obama wil de Republikeinse ex-senator Chuck Hagel minister van Defensie maken. En dat is een probleem voor - jawel - de Republikeinen.

VS: Republikeinen willen hun eigen mannetje niet op Defensie

© Reuters

"Ik ben serieus verontrust over standpunten die senator Hagel in recente jaren ingenomen heeft over nationale veiligheidsdossiers", zo reageerde de voormalige Republikeinse presidentskandidaat en defensiezwaargewicht John McCain in de Washington Post op de nominatie van Chuck Hagel. "Die zullen we ten volle in aanmerking nemen tijdens zijn benoemingsproces in de senaatscommissie Defensie."

Voor de pas door president Barack Obama genomineerde Hagel minister kan worden, moet hij door de Senaat worden goedgekeurd. Daar kunnen problemen ontstaan met zijn partijgenoten.

Senator Lindsey Graham vindt dat Hagel zich "buiten de mainstream" bevindt. De Republikeinse senaatsfractieleider Mitch McConnell beloofde "een hoop kritische vragen" voor de hoorzittingen. Dat belooft dus vuurwerk.

Joodse lobby
Er was een tijd dat er, behalve in extreme gevallen, in principe niet moeilijk gedaan werd over ministeriële nominaties. In het Washington van vandaag zijn de verhoudingen tussen de Democratische president en de Republikeinen in het Congres echter zo gespannen dat er op alle slakken zout gelegd wordt.

Voor zijn partijgenoten is Chuck Hagel een 'RINO', ofte een 'Republican In Name Only'. Hij had kritiek op de oorlog in Irak. Zijn standpunten over abortus, vuurwapens en een aantal andere sociaal-ethische symbooldossiers zijn te lauw in de ultraconservatieve Republikeinse partij van vandaag.

Hagel heeft in verkiezingstijd wel eens Democratische kandidaten gesteund. In 2008 liet hij zich al ontvallen dat hij er niet vies van zou zijn om Obama's running mate te worden toen die zijn eerste gooi naar het Witte Huis deed.

Bovenal is hij voorstander van besparingen op Defensie en is hij verre van een kritiekloze vriend van Israël. "De joodse lobby intimideert hier heel wat mensen", zei hij in 2006, doelend op zijn collega's in de Senaat. "Ik ben een Amerikaanse senator, geen Israëlische."

Obama een loer draaien
"De verkeerde man voor de job in een cruciale tijd", oordeelde Eric Cantor, de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden. "Zijn inflammatoire uitspraken over Israël liggen ver buiten de mainstream en doen gefundeerde twijfels rijzen of we hem kunnen vertrouwen met het beheer van de speciale relatie die de VS deelt met onze grootste bondgenoot in het Midden-Oosten."

Cantor mag weliswaar niet stemmen over Hagels benoeming, maar zijn woorden illustreren de gevoelens die leven bij de Republikeinen. Zij zouden de benoeming maar al te graag afblokken, niet alleen omdat ze Hagel zelf niet bepaald zien zitten, maar ook om Obama een loer te draaien.

Ze moeten echter opletten, want na de voorbije verkiezingen en het laatste rondje blufpoker over de 'fiscal cliff' zijn ze er bij de bevolking niet bepaald populairder op geworden.

Een man uit eigen rangen blokkeren, zou moeilijk uit te leggen zijn, vooral nadat ze vorige maand al de benoeming van VN-ambassadrice Susan Rice op buitenlandse zaken torpedeerden nog voordat zij officieel genomineerd was. De Republikeinen, die sowieso al van plat obstructionisme beschuldigd worden, moeten dus goed uitkijken dat ze niet overdrijven.

Drones en foltering

Dat Hagel veel wind gaat vangen, is overigens goed nieuws voor John Brennan - de huidige vice-Nationale Veiligheidsadviseur en terrorisme-expert die door Obama werd voorgedragen als nieuwe CIA-directeur.

Brennan, die zichzelf Democraat noch Republikein noemt, zou kritiek kunnen krijgen van de Democraten. Als vooraanstaande terreurbestrijder sinds 9/11 had hij in grote mate mee de hand in Barack Obama's omstreden gebruik van drones om terroristen te liquideren. Ook in de tijd dat de VS gebruik ging maken van zogenaamde 'enhanced interrogation' - lees: foltering - zat hij op de eerste rij.

Dat had voor heel wat gemopper kunnen zorgen in Obama's eigen partij. Nu de politieke clash over Hagel zal gaan, zit Brennan uit de wind.

Spion

Met de nieuwe benoemingen krijgt de VS een buitenlandteam dat uit ijzervreters bestaat. Net als Chuck Hagel heeft de Democratische senator John Kerry (hij was de verliezende presidentskandidaat in 2004) in Vietnam gevochten. Kerry gaat Hillary Clinton opvolgen als minister van Buitenlandse Zaken. Beide mannen raakten gewond in Vietnam en werden er gedecoreerd voor heldenmoed onder vuur.

John Brennan kent de CIA als zijn broekzak. Hij werkte er 25 jaar en was niet alleen een bureaucraat en een analist, maar ook daadwerkelijk een spion. Zo was hij CIA-stationschef in Saoedi-Arabië ten tijde van bomaanslag op de Khobar Towers in 1996. Daar kwamen 19 Amerikaanse militairen bij om.

Onze partners