VS: 'Noord-Korea komt dicht bij gevaarlijke lijn'

11/04/13 om 00:11 - Bijgewerkt om 00:11

Noord-Korea speelt met vuur, zegt VS-minister van Defensie Chuck Hagel. Als Pyongyang zijn retoriek niet dimt, is de VS klaar om geweld militair te beantwoorden.

VS: 'Noord-Korea komt dicht bij gevaarlijke lijn'

© Reuters

Hagel, geciteerd door CNN, sprak in het Pentagon over de toenemende spanningen met Noord-Korea. Dat land komt "dicht bij een gevaarlijke lijn", zei hij. "Hun daden en woorden hebben niet bijgedragen tot het ontmijnen van een ontvlambare situatie."

Raketten

Noord -Korea uitte de voorbije weken het ene dreigement na het ander aan het adres van Zuid-Korea, Japan en de VS. Volgens Washington is het klaar voor één of meerder tests met ballistische raketten. Die kunnen elk moment gelanceerd worden.

Hagel stelde dat Noord-Korea minder met de sabel moet kletteren. "Wij zijn ten volle voorbereid op elke contingentie", waarschuwde hij. "Wij hebben de capaciteit om elke actie die Noord-Korea onderneemt te beantwoorden en de veiligheid van dit land en onze bondgenoten te beschermen."

'Meesters van bedrog'

Volgens CNN gaan de Amerikaanse inlichtingendiensten ervan uit dat Noord-Korea van plan is om één of meer raketten te lanceren. Het zou vooral gaan om de Musadan-raket. Dat wapen is tot op heden nog nooit getest. Het heeft een bereik van 3500 kilometer. Daarmee zou het Guam kunnen bereiken, een eiland in de Stille Oceaan waar de VS luchtmacht- en zeemachtbases heeft.

Twee Musadan-raketten werden de voorbije dagen in stelling gebracht aan de Noord-Koreaanse oostkust. Een anonieme Amerikaanse functionaris vertelde echter aan CNN dat die raketten een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn voor andere lanceringen. "De Noord-Koreanen zijn volgens hem "meesters van bedrog" en hebben zulke tactieken ook in het verleden al gebruikt.

Seoel in de vuurlijn

Aangenomen wordt nog steeds dat Noord-Korea, zoals het wel vaker doet, een nummertje opvoert en niet van plan is om daadwerkelijk een oorlog te beginnen. Dat neemt niet weg dat vergissingen mogelijk zijn.

Zuid-Korea heeft zijn leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De VS heeft voor het Koreaanse schiereiland oorlogsbodems gestationeerd met gesofisticeerd luchtafweergeschut dat raketten kan neerhalen. Japan heeft luchtafweerraketten opgesteld in het centrum van Tokyo.

Mocht het tot een conflict komen, dan lijdt het geen twijfel dat Noord-Korea dat zou verliezen. De kans dat Noord-Korea zijn atoomwapens zou inzetten, is klein. Als het dat al zou aandurven, heeft het wellicht geen enkele manier om ze ter bestemming te krijgen. Maar de communistische dictatuur heeft wel duizenden artilleriestukken en raketlanceerders waarmee het de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel kan treffen.

Onze partners