Vragenuurtje aan Vladimir: de belangrijkste passages

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de Russische president Vladimir Poetin in een uren durende rechtstreekse talkshow op de staatstelevisie vragen beantwoord van Russische burgers over tal van onderwerpen. De belangrijkste passages op een rij.

Over de economie

Poetin zei dat hij niet verwacht dat de Amerikaans-Europese sancties tegen Rusland, wegens het conflict in Oost-Oekraïne, snel zullen verdwijnen. ‘We moeten deze situatie gebruiken om nieuwe niveaus van ontwikkeling te bereiken,’ zei de president.

Hij relativeerde wel het effect van de sancties en zei dat het hoogtepunt van de economische crisis voorbij is. Poetin verwacht dat de Russische economie binnen de twee jaar weer zal groeien of zelfs eerder, nu de roebel weer aan waarde wint.

De Russische munt verloor in december vorig jaar bijna de helft van haar waarde ten opzichte van de dollar en de euro. De laatste weken steeg de koers van de roebel weer met 30 procent tegenover de dollar.

Vragenuurtje aan Vladimir: de belangrijkste passages
© Belga Image

Er zijn volgens Poetin ook bemoedigende signalen dat de productie van de Russische landbouwsector groeit, zodat die op termijn de invoer van westerse levensmiddelen kan vervangen.

Over Oekraïne

Volgens Poetin gebruikt het Westen het conflict in Oekraïne als voorwendsel om een insluitingspolitiek te voeren ten opzichte van Rusland. ‘Het is van strategische belang voor sommigen om onze ontwikkeling te beperken’.

Daarnaast verweet hij de Oekraïense president Petro Porosjenko ervan meerdere kansen te hebben laten liggen om tot een vreedzame oplossing voor het conflict te komen. Hij beschuldigt Kiev ervan zelf de oostelijke regio’s af te snijden met een economische blokkade.

‘Er zijn daar veel problemen en wij zien geen bereidwilligheid van Kiev om de zaken te herstellen. We zien een totale blokkade. Ze snijden zelf de regio af. Dat is het probleem en de tragedie.’ Hij herhaalde dat er geen Russische troepen in Oekraïne zijn. De Verenigde Staten en de Europese Unie zeggen dat Moskou de separatische rebellen bevoorraadt.

Over Iran

Over de kwestie van het luchtafweergeschut (S-300-raketten) dat Rusland wil leveren aan Iran na het principeakkoord over het kernprogramma van Teheran, houdt Poetin voet bij stuk.

Vragenuurtje aan Vladimir: de belangrijkste passages
© Belga Image

‘Iran toont dat het een compromis wil maken. De raketten zijn totaal geen bedreiging voor Israël, ze zijn uitsluitend defensief. Poetin wees er daarnaast nog op dat de VS veel meer wapens leveren aan het Midden-Oosten dan Rusland.

Over Boris Nemtsov

De moord op Boris Nemtsov noemde Poetin ‘schandelijk’. Het is volgens de president best mogelijk dat de daders nooit gevonden zullen worden.

Nemtsov, een van de voornaamste politieke tegenstanders van Poetin, werd op 27 februari van dit jaar doodgeschoten in de buurt van het Kremlin in Moskou. Vijf Tsjetsjenen worden verdacht van betrokkenheid en zitten vast in de gevangenis.

Over de Sovjet-Unie

Het Russische staatshoofd ontkende nadrukkelijk beschuldigingen van het Westen dat Rusland na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een nieuwe status van grootmacht wil nastreven. ‘Ik wil benadrukken: wij hebben geen wedergeboorte van een imperium als doel, bij ons zijn er geen imperiale ambities.’

Wel is volgens de Kremlinbaas in het post-Sovjettijdperk samenwerking nodig, om zo de levensstandaard van de mensen te verbeteren. Poetin noemde eerder het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de grootste politieke catastrofe van de eeuw. Donderdag zei hij echter dat het opleggen van het Sovjet-model in Europa na 1945 ‘geen goede zaak was’.

Twee miljoen vragen

Voor de rechtstreekse televisie-uitzending waren volgens de staatstelevisie zo’n twee miljoen vragen voor Poetin ingediend.

Waarnemers zeggen dat het duidelijk was dat de vragenlijst streng gefilterd was, zodat er geen te kritische en te persoonlijke tussenzaten. (KVDA)

Pro-Russische journalist gedood in Kiev

De Oekraïense, pro-Russische journalist Oles Bouzina is doodgeschoten in Kiev. Dat meldt Oekraïens minister van Binnenlandse Zaken Anton Guerachtsjtenko. Woensdag werd er ook al een pro-Russische volksvertegenwoordiger neergeschoten in de hoofdstad. De afgelopen maanden vonden er in Oekraïne verschillende verdachte moorden plaats op pro-Russische burgers. In zijn vragenronde op de Russische tv zei Poetin ook bezorgd te zijn over de vele politieke misdaden in Oekraïne en uitte hij de kritiek dat het Westen die door de vingers ziet. Volgens Porosjenko zijn de twee moorden een ‘provocatie’ die de ‘vijanden’ van Oekraïne ten goede komt: ‘Het is duidelijk dat deze twee misdaden van dezelfde soort zijn’. ‘Het is een doelbewuste provocatie die koren op de molen is van onze vijanden en een destabilisering van de situatie in Oekraïne’. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content