VN stemt over Syrië

19/07/12 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt over sancties tegen het Syrische regime. De stemming werd uitgesteld vanwege de aanslag in Damascus woensdag.

De resolutie bepaalt dat er sancties moeten worden opgelegd aan het Syrische regime als het geweld niet stopt. Aangezien ze onder Hoofdstuk 7 van het VN-verdrag valt, kan ze eventueel zelfs leiden tot een gewelddadig ingrijpen.

De resolutie verlengt ook de waarnemersmissie van de Verenigde Naties in Syrië. Die zou normaal gezien vrijdag aflopen. De missie controleert of het Syrische bewind zich houdt aan het vredesplan dat Kofi Annan, de speciale gezant voor de Verenigde Naties in Syrië, opstelde.

Ondanks de oproep van verschillende internationale regeringsleiders om daadkrachtigere maatregelen te nemen tegen Syrië, is de kans groot dat Rusland de resolutie zal vetoën.

Rusland tegen sancties

Rusland kant zich niet tegen een verlenging van de waarnemersmissie, maar het wil niet dat enkel het regime gestraft wordt. Ook de rebellen zijn schuldig volgens Rusland. Het betreurt "dat sommige landen de rebellen ophitsen in plaats van ze temperen". (JC)

Onze partners