VN-rapporteur over Nederlands migratieakkoord: 'Duidelijk illegaal beleid'

23/04/15 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

Het akkoord in Nederland over de opvang van migranten wordt slecht ontvangen door de Verenigde Naties. VN-mensenrechtenrapporteur Philip Alston noemt het compromis in strijd met internationale regels: 'Het is overduidelijk een schending van de mensenrechten.'

VN-rapporteur over Nederlands migratieakkoord: 'Duidelijk illegaal beleid'

© Reuters

Het akkoord in Nederland over de opvang van illegalen valt slecht bij mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties Philip Alston. Hij noemt het compromis dat de regeringspartijen VVD en PvdA sloten in strijd met internationale regels en vindt dat het afbreuk doet aan het imago van Nederland.

'Mensen worden behandeld als criminelen'

"Het is een grote schande voor Nederland dat het zo inhumaan te werk gaat", zei Alston tegen de openbare omroep NOS. "Deze mensen zijn de vreselijke situatie in hun land ontvlucht, maar worden behandeld alsof het criminelen zijn die van de Nederlanders willen stelen."

Het akkoord behelst opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers op zes plekken, die alleen hulp krijgen als ze meewerken aan uitzetting. Dat is in strijd met internationale verdragen, aldus Alston. "Het is overduidelijk een schending van de mensenrechten. Iedereen die dat betwijfelt, is oneerlijk. De wetten zijn glashelder, er is geen debat mogelijk. Het is duidelijk illegaal beleid." (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners