Video: Palestijnse familie verdedigt 12-jarige jongen tijdens brutale arrestatie

31/08/15 om 10:01 - Bijgewerkt om 13:31

Een video waarop te zien is hoe een gewapende Israëlische soldaat een 12-jarige Palestijnse jongen met een gebroken arm op een brutale wijze arresteert, veroorzaakt heel wat ophef.

Video: Palestijnse familie verdedigt 12-jarige jongen tijdens brutale arrestatie

Israelische soldaat houdt Palestijnse jongen in zijn greep © Reuters

Israëlische soldaat en Palestijnse jongen

Israëlische soldaat en Palestijnse jongen © Reuters

Afgelopen vrijdag protesteerden Palestijnse activisten op de Westelijke Jordaanoever tegen de bouw van de Israëlische nederzetting Nabi Saleh, nabij Ramallah. Tijdens de mars werden opmerkelijke beelden gemaakt.

In de video houdt een gemaskerde soldaat een 12-jarige jongen in een stevige greep, zodat hij hem kan arresteren. Op dat moment wordt de soldaat aangevallen door woedende familieleden waaronder de moeder en de zus van de jongen. De 15-jarige zus bijt de man stevig in zijn hand. Ondertussen roepen omstaanders: 'Het is een kleine jongen, bovendien is zijn arm gebroken, laat hem.'

Israëlische soldaat

Israëlische soldaat © Reuters

'De video van het incident werd gemaakt door de vader van de jongen', vertelt Bassem Tamimi, aan CNN. De familie schiet vaker beelden van demonstraties om deze achteraf op de website Nabi Saleh Solidarityte plaatsen. 'Het is hun manier om het buitensporig geweld aan te kaarten.' Twee dagen na de protesten was de video al 3 miljoen keer bekeken.

Aangezien de familie er alles aandoet om aandacht te krijgen voor de Palestijnse zaak, rijzen er vragen over de authenticiteit de beelden. Het meisje dat de Israëlische soldaat bijt zou een 'Pallywood star' zijn. Iemand die media-aandacht probeert te krijgen door Israël in een slecht daglicht te plaatsen.

Israëlische soldaat

Israëlische soldaat © Reuters

Volgens het Israëlische leger (IDF) gooiden de kinderen met stenen, waarop de soldaat besloot hen te arresteren. Deze foto lijkt dat te bevestigen.

Maar Jonathan Pollack, een aanwezige activist, weerlegt deze verklaring in de Israëlische krant Haaretz. 'De jongen heeft geen steen aangeraakt. Bovendien was de soldaat zich er goed van bewust dat hij te maken had met een minderjarige.' (AVE)

Onze partners