Vertel het verhaal van een vluchteling via sociale media

04/09/15 om 14:45 - Bijgewerkt om 15:19

Naar het voorbeeld van een VN-actie lenen ook in ons land bekende sociale media gebruikers hun profiel voor één dag uit aan een vluchteling, zodat die zijn verhaal kan vertellen.

Vertel het verhaal van een vluchteling via sociale media

#Sharehumanity © Twitter

Gebaseerd op een actie van de Verenigde Naties (VN), start ook in ons land de actie #ShareHumanityBelgium. Bekende sociale mediagebruikers 'doneren' hun profiel aan een vluchteling, die op die manier zijn of haar verhaal kan doen aan een groter publiek.

De VN lanceerde afgelopen maand ter ere van World Humanitarian Day de online campagne #sharehumanity. De organisatie riep hiermee jonge, en actieve sociale media gebruikers op om deel te nemen met de hashtag #sharehumanity en hun social media accounts één dag uit te lenen aan een vluchteling.

Voetballer Kaká

Op deze manier wil de organisatie een stem geven aan het persoonlijke verhaal van vluchtelingen. De campagne werd afgetrapt met bekende social-mediagebruikers, zoals de Australische zanger Cody Simpson en de Braziliaanse voetballer Kaká.

Stephen O'Brien, die aan het hoofd staat van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA), hoopt dat de actie wereldwijd aanslaat en zorgt voor 'een groter gevoel van verantwoordelijkheid, solidariteit en sociaal activisme, via het gebruik van sociale media.'

Nieuw leven

In België startte onlangs eenzelfde actie, #ShareHumanityBelgium, dat ook op zoek gaat naar dat solidariteitsgevoel bij bekende sociale media gebruikers. Youtuber Zaka en MNM-host Julie van den Steen nemen alvast deel aan de actie.

Zaka liep een dag mee als vrijwilliger bij Startpunt Vluchtelingenwerk en was de eerste die de hashtag #ShareHumanityBelgium lanceerde. Hij was de eerste om zijn social media account af te staan aan Mostafa, een 33-jarige Palestijnse ex-vluchteling die nu dertien jaar in België woont. In een reeks van twintig tweets vertelde hij waarom hij van Libanon naar België reisde en een nieuw leven startte. (C.H.I.P.S. StampMedia/Sakina Elkayouhi)

Onze partners