Vermiste Boeing: nieuwe theorie over bewusteloze inzittenden gaat viraal op internet, maar lijkt onwaarschijnlijk

13/03/14 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Een nieuwe mogelijke verklaring voor de mysterieuze verdwijning van de Boeing 777 van Malaysia Airlines houdt rekening met een trage daling van de cabinedruk als gevolg van problemen met het toestel. Daardoor zouden de inzittenden bewusteloos zijn gevallen voor ze hun zuurstofmaskers konden opzetten. Waarnemers hechten daar weinig geloof aan.

Vermiste Boeing: nieuwe theorie over bewusteloze inzittenden gaat viraal op internet, maar lijkt onwaarschijnlijk

© Reuters

Iedereen heeft wel zijn of haar idee van wat er gebeurd kan zijn met de Boeing 777 van Malaysia Airlines die nu al bijna zes dagen vermist is. Een nieuwe theorie gaat momenteel echter viraal op het internet.

Ze verwijst naar het rapport waarin de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA waarschuwde voor corrosie op de onderlaag van de romp van de Boeing 777. Over die 'directive' is de voorbije dagen veel bericht.

Drukverlies

De theorie gaat uit van het feit dat de kans bestaat dat het vliegtuig dat nu vermist is, aangetast was. Dat kan ertoe geleid hebben dat de cabinedruk traag is afgenomen, waardoor de passagiers en de crewleden bewusteloos zijn gevallen. Als de decompressie traag genoeg gebeurde, dan is het mogelijk dat de piloten niet de reflex hebben gehad om hun zuurstofmaskers op te zetten vóór het te laat was. Dat zou ook de mediaberichten van verwarde communicatie van de crew verklaren.

Daarnaast is het ook zo dat het om een nachtvlucht ging, zodat de meeste passagiers wellicht probeerden te slapen.

Vragen

Dergelijk scenario zou alvast een aantal zaken kunnen verklaren. Zo blijft een vraag waarom geen van de passagiers een familielid of kennis heeft proberen te bellen toen de vlucht in moeilijkheden was.

Bovendien kan dit betekenen dat het toestel op automatische piloot nog honderden kilometers heeft afgelegd nadat het van de radar verdween en dus in zee is terecht gekomen op een plaats waar nog niet wordt gezocht.

Ongeloofwaardig

Toch hechten waarnemers weinig geloof aan de theorie. Bij decompressie gaat immers aan alarm af, waarop de zuurstofmaskers worden vrijgegeven. Enkel als dat signaal doelbewust werd genegeerd - bijvoorbeeld door een foute inschatting - zou dit scenario mogelijk zijn.

De piloot had echter jarenlange ervaring bij Malaysia Airlines, een maatschappij met een uitstekende reputatie. De Boeing 777 is ook een betrouwbaar, modern passagiersvliegtuig.

Bovendien zegt Boeing dat het nauw samenwerkt met de FAA om potentiële veiligheidsrisico's snel en gepast aan te pakken en dat de waarschuwing van de FAA niet van toepassing was op de vermiste 777-200ER van Malaysia Airlines.

Ook de FAA heeft via zijn woordvoerder al tot voorzichtigheid aangemaand bij het linken van de waarschuwing aan de verdwijning van vlucht MH370, meldt persbureau Reuters.

Lees meer over:

Onze partners