Unicef: 'Ongezien geweld tegen kinderen in Centraal-Afrikaanse Republiek'

14/02/14 om 02:31 - Bijgewerkt om 09:46

Kinderen zijn steeds vaker doelwit van geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De voorbije maanden zijn er minstens 133 verminkt of gedood, zegt Unicef

Unicef: 'Ongezien geweld tegen kinderen in Centraal-Afrikaanse Republiek'

Kinderen worden steeds vaker doelwit in de Centraal-Afrikaanse Republiek. © REUTERS

Het VN-kinderfonds klaagt aan dat er in het Afrikaanse land een klimaat van straffeloosheid heerst voor wreedheden en geweld tegen kinderen. De voorbije twee maanden escaleerden de gewelddadigheden tussen islamistische Seleka-rebellen en de christelijke groepen Anti-Balaka in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens Unicef gaat het land ook gebukt onder ongeziene geweldpleging tegenover kinderen: "Zeker 133 kinderen lieten daarbij het leven of raakten verminkt, sommigen onder hen op bijzonder wrede wijze."

Doelbewust onthoofd

Unicef zegt weet te hebben van verschillende gevallen waarbij kinderen doelbewust onthoofd en verminkt werden. "Kinderen worden steeds vaker het doelwit door hun godsdienst of de gemeenschap waartoe ze behoren", aldus Manuel Fontaine, regionaal directeur voor Unicef in West- en Centraal-Afrika. In Boali, ten noordwesten van de hoofdstad Bangui, zijn een op de vier slachtoffers kinderen, zo luidt het. Sinds begin december 2013 stierven daar al 22 kinderen en raakten er 42 gewond.

Vooral moslims geviseerd

Hoewel alle groepen zich schuldig maken aan geweldplegingen, is de moslimbevolking volgens Unicef de meest geviseerde groep.

De organisatie roept de overheid, de gemeenschap en de religieuze leiders op om dit escalerende geweld aan banden te leggen en samen te werken aan verzoening en heropbouw. "Een land waar volwassenen ongestraft misdrijven plegen tegen kinderen, is een land zonder toekomst", voegt Fontaine daaraan toe. "Deze straffeloosheid moet stoppen." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners