Turkse premier: 'Turkije laat niemand de profeet beledigen'

15/01/15 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:52

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft verklaard dat de persvrijheid niet gelijk is aan 'de vrijheid om te beledigen'. Hij noemde de publicatie van de Mohamedcartoons een 'enorme provocatie'. Ook vergeleek hij Israëlisch premier Benjamin Netanyahu met de terroristen van de aanslagen in Parijs.

Turkse premier: 'Turkije laat niemand de profeet beledigen'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu © BELGAIMAGE

Een dag nadat de Turkse krant Cumhuriyet en websites de nieuwe editie van Charlie Hebdo inclusief Mohamedcartoon publiceerden - en daarop geblokkeerd werden - zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu dat persvrijheid niet hetzelfde is als 'de vrijheid om te beledigen'.

Tientallen betogers kwamen in Istanbul op straat uit protest tegen de seculiere krant Cumhuriyet, die cartoons uit Charlie Hebdo vertaalde en publiceerde. De manifestanten verbrandden de krant en zeiden dat de werknemers 'zullen boeten voor wat ze gedaan hebben', aldus The Guardian. Ze zeiden ook de boers Kouachi - verantwoordelijk voor de aanslag op de kantoren van het satirische weekblad in Parijs - te steunen.

'Extreem gevoelig'

Hij stelde volgens de Daily Sabah dat het publiceren van de cartoons in Turkije een 'extreem gevoelige kwestie' is en vond het 'erg provocerend' om zulke 'vernederende afbeeldingen van de profeet uit te brengen, omdat het beledigend wordt geacht door de meerderheid van de Turkse bevolking'.

Davutoglu benadrukte nog eens dat, 'hoewel het ieders vrije keuze is om al dan niet te geloven, persvrijheid niemand toelaat het geloof van anderen te beledigen'. Na de persconferentie vertrok de premier naar Brussel.

'Turkije zal niemand de profeet Mohamed laten beledigen', zei Davutoglu volgens de Turkse nieuwssite. Daarbij stelde hij echter dat Turkije, zelf een slachtoffer van terrorisme, zich zal verzetten tegen terreurdaden elders in de wereld.

'Misdaden Netanyahu net zo erg als terroristen'

De premier maakte ook gebruik van de persconferentie om kritiek te uiten op zijn Israëlische tegenhanger Benjamin Netanyahu, zo bericht Agence France-Presse. Daarmee steunde hij het standpunt van de president, Recep Tayyip Erdogan, die stelde dat de aanwezigheid van Netanyahu bij de antiterreurmars in Parijs 'paradoxaal' was.

'Netanyahu heeft misdaden tegen de mensheid begaan, gelijkaardig aan die door de terroristen in Parijs', citeert AFP Davutoglu. 'Zijn aanwezigheid op de mars, verandert die feiten niet.' Zo wees de premier op de dodelijke Israëlische aanslag in 2010 op een Turks schip en het geëscaleerde conflict in de Gazastrook afgelopen zomer.

Daarbij werden 'duizenden onschuldige kinderen in Palestina gedood en duizenden huizen vernield', haalt ook Daily Sabah aan. Het Turks schip voor 'humanitaire hulp in het bezette Gaza werd aangevallen en de Turkse burgers aan boord werden gedood'.

Ook de Israëlische buitenlandminister, Avigdor Lieberman werd door de Turkse premier bekritiseerd. Die zou namelijk Erdogan ervan beschuldigd hebben een 'antisemitische pestkop' te zijn. Davutoglu stelde volgens de Turkse nieuwssite, dat 'wie Turkije ervan beschuldigt antisemitisch te zijn, welkom is om de joodse gemeenschap in het land te spreken'. 'Als ze op zoek zijn naar een pestkop, hoeven ze slechts in de spiegel te kijken.'

Davutoglu benadrukte tot slot dat Turkije 'nooit gediscrimineerd of vervolgd heeft op grond van religie en altijd tegen zulke vervolgers die mensen onderdrukken zal opkomen, welke religieuze identiteit die mensen ook mogen hebben, christen of jood'.

Onze partners