Turkse premier: ‘Terrorist was lid van IS’

Bomaanslag Istanbul, Turkije © Reuters

Bij de zelfmoordaanslag in Istanboel zijn minstens negen Duitsers omgekomen. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu was de man een jihadist van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De man die zichzelf dinsdagochtend in het centrum van Istanboel de lucht inblies, was een jihadist van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu gezegd. Eerder had een regeringswoordvoerder gemeld dat de dader een 28-jarige Syriër was die pas onlangs in Turkije is gearriveerd.

Bij de zelfmoordaanslag zijn minstens negen Duitsers omgekomen. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris op voorwaarde van anonimiteit gezegd. De Turkse premier Ahmet Davutoglu meldde aan zijn Duitse ambtgenote Angela Merkel dat “het merendeel” van de doden de Duitse nationaliteit heeft. Bij de aanslag vielen tien doden.

Belgen ter plaatse kunnen contact opnemen met het consulaat-generaal in Istanbul indien ze bijstand nodig hebben. Touroperators Thomas Cook en Jetair hebben momenteel maar een beperkt aantal klanten in de Turkse metropool. Zij zijn gezond en wel.

Eerder hebben de Turkse media al gewag gemaakt van buitenlandse gewonden als gevolg van de aanslag, die volgens president Erdogan door een 28-jarige Syrische zelfmoordterrorist is uitgevoerd. Het aantal gewonde Duitsers loopt volgens de Turkse media op tot 9. Er wordt ook een Noor behandeld aan zijn verwondingen. Daarnaast zijn er ook twee Peruanen gewond geraakt.

De explosie in de buurt van het Sultanahmet-plein rond 10.20 uur (plaatselijke tijd) heeft aan minstens 10 mensen het leven gekost. Vijftien mensen raakten gewond bij deze ontploffing in de omgeving van de bij toeristen zeer geliefde Hagia Sophia en de Blauwe Moskee.

Terroristische aanslag

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een televisietoespraak gezegd dat een Syriër zichzelf heeft opgeblazen in het hartje van Istanbul. Erdogan veroordeelde de aanslag en noemde Turkije het eerste doelwit voor de terroristische organisaties in de regio.

CNN Türk berichtte al dat zeker zes Duitsers verzorgd worden in twee verschillende ziekenhuizen. De krant Hürriyet dikt het aantal Duitse gewonden aan tot 9. Voorlopig kan het Duitse ministerie voor Buitenlandse Zaken in Berlijn dit cijfer niet bevestigen. Wel waarschuwt ze op zijn website voor nog meer geweldplegingen en “terroristische aanslagen” in heel Turkije. De krant heeft ook weet van twee gewonden die afkomstig zijn uit Peru.

EU veroordeelt aanslagen

De Europese Unie reageert streng op de aanslag in het hartje van Istanboel dinsdag. De Europese Unie leeft ook mee met de nabestaanden van de slachtoffers, luidt een persmededeling van de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, Federica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn.

“Turkije is opnieuw het doelwit geweest van een terroristische aanval, deze keer op het Sultanahmet-plein, in het toeristische hart van Istanboel.” Mogherini en Hahn drukken hun medeleven uit aan de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers en hopen op een spoedig herstel voor de gewonden.

Beide EU-vertegenwoordigers benadrukten dat de Europese Unie en Turkije schouder aan schouder staan in de strijd tegen terreur, zoals vooropgesteld tijdens de jongste EU-Turkse top in november 2015. “We zullen hier nog meer moeten op inzetten, in overeenstemming met de internationale geldende wetten op het vlak van mensenrechten en het humanitair recht.”

Verbod om te berichten over ramp

De Noorse minister van Buitenlandse zaken heeft gezegd dat er zeker een Noorse man behandeld wordt in een ziekenhuis, aldus de BBC.

De Turkse overheid heeft trouwens de media verboden om over de ontploffing te berichten, schrijft de Britse krant The Guardian. Maar aan dat verbod wordt weinig gehoor gegeven. ( Belga/AVE/NSK)

Voorlopig komt er geen aanpassing van het reisadvies voor Turkije. Een duidelijk beeld van de omvang van de aanslag en wie er precies achter zit, ontbreekt immers nog, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Verhoogde waakzaamheid blijft geboden voor wie naar Turkije reist. Het wordt aangeraden om publieke samenkomsten te mijden, en reizen naar sommige regio’s in het oosten van het land wordt afgeraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content