10 doden bij bomontploffing in toeristisch centrum Istanbul

12/01/16 om 10:00 - Bijgewerkt om 13:01

Bij een explosie in het historische en toeristische centrum van de Turkse stad Istanbul zijn meerderde doden gevallen. Volgens de politie wijst alles in de richting van een zelfmoordterrorist.

10 doden bij bomontploffing in toeristisch centrum Istanbul

Explosie in Istanbul © Twitter

Bij de vermoedelijke terroristische aanslag in het centrum van Istanbul zijn ook buitenlanders gewond geraakt. CNN Türk bericht over minstens zes Duitsers die met verwondingen zijn opgenomen in twee verschillende ziekenhuizen in de Turkse grootstad. Maar het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wil dit voorlopig niet bevestigen. Er is ook zeker een Noor gewond geraakt. De Turkse premier heeft een crisisvergadering bijeengeroepen in de hoofdstad Ankara.

De oorzaak van de ontploffing is voorlopig nog niet gekend. Maar de politie vermoedt dat een zelfmoordterrorist zichzelf heeft opgeblazen.

Sultanahmet is een toeristische wijk in het centrum van de stad. Onder meer de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi paleis zijn er gelegen. De politie, de hulpdiensten en de ontmijningsdiensten zijn ter plaatse. Het plein werd afgesloten voor buitenstaanders.

Turkije is al lange tijd in de ban van terreur door het aanhoudende conflict met de Koerdische PKK en de burgeroorlog in buurland Syrië. In oktober vorig jaar vielen er 99 doden bij twee aanslagen in de hoofdstad Ankara. Een explosie in een cultureel centrum in het Turkse stadje Suruç, nabij de grens met Syrië, eiste in juli 27 doden en 100 gewonden. De terreurgroep IS werd keer op keer aangeduid door de Turkse autoriteiten als verantwoordelijke. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners