Tunesische islamisten beweren aan leiding te staan

24/10/11 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

Volgens eerste onofficiële resultaten van de eerste vrije verkiezingen in Tunesië, heeft de islamistische partij Ennahda de leiding.

Terwijl het stemmen maandag nog aan de gang was en het nog wachten is op de onafhankelijke kiescommissie voor uitslagen, heeft Ali Marayedh, lid van het partijbestuur van de Ennahada, tegenover het Duitse persbureau DPA gezegd dat volgens gedeeltelijke resultaten zijn partij veruit de boventoon voert.

"Resultaten uit verscheidene regio's tonen aan dat Ennahda veruit voorop ligt, met naargelang de regio 25 tot 50 procent van de stemmen."

Een woordvoerster van de Progressieve Democratische Partij, de grootste door de afgezette dictator Zine El Abidine Ben Ali gedoogde oppositiepartij, bevestigde deze trend.

Onder Ben Ali verboden, heeft de Ennahda gezegd een brede coalitie te willen aangaan met andere partijen. Vele seculiere partijen koesteren echter argwaan ten opzichte van deze islamistische partij.

Hoge opkomst

De opkomst zou ongeveer 70 procent hebben bedragen. Volgens Boubaker Bethabet , de secretaris-generaal van het ISIE, het onafhankelijk orgaan dat de verkiezingen controleert, daagde 90 procent van de 4,1 miljoen stemgerechtigden die zich op voorhand registreerden op. Over de 3,1 anderen, die ook mochten stemmen, zijn geen cijfers beschikbaar. Die hoge opkomst zou ervoor kunnen zorgen de resultaten op zich laten wachten en ze dus niet, zoals gepland, vandaag zouden medegedeeld kunnen worden.

Voor de verkiezing van een grondwetgevende vergadering met 227 zetels hadden 77 partijen lijsten ingediend. Duizenden onafhankelijken timmerden ook lijsten in elkaar. Naar verwachting zal niemand een ruime meerderheid halen. (Belga/SD)

Onze partners