'Tsjetsjeense rebellen wilden aanslag op Poetin plegen'

27/02/12 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

De Russische en Oekraïense geheime diensten hebben een poging tot aanslag van islamisten op de Russische premier Vladimir Poetin verijdeld. Dat meldt de Russische staatstelevisie.

'Tsjetsjeense rebellen wilden aanslag op Poetin plegen'

© Reuters

Poetin was volgens het Kremlin-gezinde televisiestation doelwit kort na de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag.

Complot
De Oekraïense geheime dienst SBU ontdekte het complot na een ontploffing op 4 januari in een gehuurd appartement in Odessa in het zuiden van Oekraïne. Daarbij kwam ene Roeslan Madajev om, aldus het televisiestation. Tevens zijn toen twee internationaal als terroristen geseinde lieden gearresteerd.

Een maand later werden 3 Russen in verband met terrorisme in Odessa opgepakt. Zij vertelden te werken voor de Tsjetsjeense islamistische leider Dokoe Oemarov, vijand nummer één van het Kremlin. Een van hen, de 31-jarige Adam Osmajev, zou toen ook hebben opgebiecht dat er 'een aanslag gepland was tegen de Russische eerste minister Vladimir Poetin'.

De groep was vanuit de Verenigde Arabische Emiraten via Turkije Oekraïne binnengeraakt. De opdracht was in Oekraïne bommen aan te maken om aanslagen in Rusland te plegen met als sluitstuk een poging tot aanslag tegen Poetin.

Vrachtwagen uitschakelen
Uit op hun computer gevonden plannen bleek dat de verdachten meer moesten leren over de structuur van het veiligheidsteam en de werking van de lijfwachten van Poetin. Er stonden ook foto's op van de limousine van de Russische sterke man, aldus nog de Russische televisie..

Volgens Osmajev waren de explosieven reeds naar Moskou gebracht. Hij voegde eraan toe dat er springtuigen waren verstopt aan de Koetoezovskilaan hartje Moskou, een straat die het konvooi van Poetin geregeld gebruikt.

Eén van de daar aangetroffen explosieven was krachtig genoeg om een vrachtwagen uit te schakelen, zei een officier van de Russische geheime dienst FSB.

Politieke redenen
De onthulling komt er heel toevallig in de laatste campagneweek voor de presidentsverkiezingen van zondag, waarbij Poetin bijna zeker als winnaar uit de bus zal komen ondanks de recente demonstraties tegen zijn autoritaire leiding. Experts beweren dat het incident wordt gebruikt voor politieke redenen om de protestacties tegen Poetin te overschaduwen.

Sinds Poetin voor het eerst president werd 12 jaar geleden, werden al minstens 6 meldingen gedaan door de Russische media van pogingen tot aanslagen op Poetin. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners