Trump erft geheime cyberaanvallen tegen Noord-Korea van Obama

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij een bezoek aan een testinstallatie voor langeafstandsraketten © REUTERS
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

De voorbije drie jaar heeft de VS cyberaanvallen uitgevoerd tegen Noord-Koreaanse raketinstallaties. Dat schrijft The New York Times. Vraag is hoe president Trump de kernwapendreiging van Pyongyang gaat aanpakken.

Op bevel van voormalig Amerikaans president Barack Obama begon het Pentagon drie jaar geleden geheime cyberaanvallen uit te voeren tegen Noord-Koreaanse raketinstallaties, met de bedoeling testlanceringen van ballistische raketten te saboteren. Kort daarna begonnen Noord-Koreaanse langeafstandsraketten ook daadwerkelijk te falen na lancering. Dat schrijft The New York Times.

Volgens voorstanders hebben de Amerikaanse cyberaanvallen de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging met een aantal jaren vertraagd. De belangrijkste bezorgdheid van de Amerikanen is dat Noord-Koreaanse langeafstandsraketten met een nucleaire kernkop Amerikaanse steden kunnen bereiken. Volgens de regering-Obama waren raketafweersystemen niet voldoende om die dreiging af te wenden, aldus de krant.

Andere experts menen dat het niet zeker is of het falen van de Noord-Koreaanse raketten het resultaat is van de Amerikaanse sabotage, dan wel van fabricagefouten, interne sabotage of nog incompetentie. Ze wijzen erop dat het regime van Kim Jong-un de voorbije acht maanden drie middellangeafstandsraketten succesvol heeft kunnen lanceren. Ook beweert Pyongyang in de “laatste voorbereidingsfase” te zijn van een eerste testlancering van een intercontinentale raket.

‘Urgente kwestie voor Trump’

Hoe dan ook erft de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een aanzienlijk geopolitiek en militair vraagstuk. Uittredend president Obama zou Trump gewaarschuwd hebben dat de Noord-Koreaanse kwestie allicht de meest urgente zou worden van zijn presidentschap, klinkt het.

Volgens The New York Times overwegen de Amerikanen verschillende pistes tegen Noord-Korea. Zo zou Trump de cyberstrategie kunnen verderzetten, al is de uitkomst daarvan onzeker. Ook zou de VS kunnen onderhandelen met Noord-Korea om hun kernwapenprogramma te laten stilleggen, maar dan blijft de dreiging intussentijd reëel.

Naar verluidt overwoog ook al Obama een andere optie: bombardementen van Noord-Koreaanse raketinstallaties. Trump zou ook aan China kunnen vragen om de steun aan Noord-Korea te stoppen, al is het weinig waarschijnlijk dat Peking zou toehappen. Ten slotte is ook de bewapening met kernwapens van Zuid-Korea besproken als afschrikmiddel.

De cyberaanvallen tegen Noord-Korea vertonen erg veel gelijkenissen met de sabotage van de Iraanse nucleaire installatie in Natanz in 2010, waarbij een gesofisticeerd computervirus werd ingezet. Het cyberwapen – één van de eerste – werd vermoedelijk ontwikkeld door de VS en Israël, al is dat nooit officieel bevestigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content